Турак батюшку не бив, а тільки штовхав. Як починався міжконфесійний конфлікт в Угринові

08 Листопада 2016, 14:17
3455

Вже два роки триває конфлікт навколо церкви в Угринові. Громада пересварилася через храм, який забрали в УПЦ та передали в підпорядкування УПЦ КП. Тепер у храмі править український батюшка, а священника Московського патріархату виганяють з хати.

Ми вирішили нагадати як відбувався перебіг подій.

Стартував цей масштабний скандал, який вже на сьогодні відомий по всій Україні майже два роки тому. Зокрема, баталії розпочалися саме з бійки, чи то штовханини, до якої причетний депутат Волинської обласної ради Андрій Турак.

На сайті УПЦ було зазначено, що депутат Волиньради Андрій Турак побив священника: “Коли отець Ростислав Сапожников, який є мешканцем села Угринів, забажав увійти в храм, аби оглянути його зсередини, отримав категоричну відмову в грубій формі. Розпочалась штурханина, під час якої прихильники УПЦ КП, застосувавши фізичну силу, випхали священика з храму. Після цього отця Ростислава з-за спини вдарили по голові палицею, внаслідок чого він отримав гематому в області голови. По факту нападу було викликано міліцію, яка зафіксувала даний інцидент. Священик, в свою чергу, поїхав знімати побої. Очевидці кажуть, що в нападі на отця Ростислава брав участь безпосередньо Турак А.А”.

Депутат Волинської обласної ради Андрій Турак тоді заявив, що він не бив священика, а тільки його штовхав.

У коментарі ВолиньPost він розповів подробиці інциденту, який трапився біля храму в селі Угринові.

За словами депутата, священник Ростислав Сапожник сам спровокував конфлікт тим, що поліз битися до прихожанина, який стояв у дверях церкви з палкою. Пан Турак наголосив – це був дідусь, що недобачає і на нього нібито напав батюшка. Депутат каже, що священнослужитель «бив дідуся по печінці».

Але тут нагодилися він зі священиком від Київського патріархату і схопивши батюшку з ворожого тилу, виштовхали за ворота. Але не били, - наголосив депутат.

Андрій Турак тоді розповів, що причиною конфлікту став ремонт у храмі. Мовляв ремонтувати церкву вирішили ще за московського священика. І, от, зараз сільський голова розпорядився створити комісію, яка постановила таки провести ремонт, а священник від московського патріархату «накляузничав».

Щоправда, як зізнався пан Турак, в управлінні культури дозволу на ремонт не давали у зв’язку з тим, що нема так би мовити господаря храму.

Начальник Управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук птоді зауважив, що про церкву, нібито й чув і пообіцяв уточнити. Проте, потім в управлінні від конфесійно-патріотичного конфлікту «відмили руки». Сказали, що про звернення з приводу ремонту церкви «ні слухом, ні духом».

Версія батюшки УПЦ КП Миколи Сегета, який зайняв місце свого попердника Ростислава Сапожника трохи відрізняється, він каже, що батюшку і пальцем не зачепили.

Християнська громада не зупинилася на тому, що вигнала московського священника з церкви. Тепер батюшку виганяють з хати, аргументуючи тим, що будинок належить громаді.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024