Підпримець з Горохівщини створює громадську організацію, яка захищатиме одноосібників

17 Січня 2017, 15:20
2550

В Горохівському центрі зайнятості 11 січня відбувся черговий семінар «Зимової агрошколи» «Ефективне ведення сільського господарства - вирощування яблук та малини».

 Для професійної розмови запрошено Романа Юхимчука, підприємця-практика, який має досвід в галузі садівництва та ягідництва, - про це повідомили у центрі зайнятості району.

Роман дав практичні поради учасникам семінару, як і на яких ділянках краще закладати садки, про технологію захисту дерев та ягідників від хвороб і шкідників, які районовані сорти яблунь та малини краще плодоносять в умовах нашої кліматичної зони. А найголовніший тезис від людини, котра професійного досвіду набувала на заробітках у Польщі в яблуневому саду, прозвучав так: посадивши садок - ти створюєш робоче місце, і можливо, не тільки для себе.

Зараз Роман вирощує в рідному селі Мирків яблука на 2,5 гектарах землі, а це 40 тисяч саджанців; малину на 6 гектарах. Четверо безробітних осіб¸ які перебували на обліку в центрі зайнятості, працювали в нього на тимчасових роботах: збирали малину та яблука, причому ціна за 1 кілограм малини була 6 гривень, що майже дорівнює ціні за збір цієї ягоди в сусідній Польщі. І не треба нікуди їхати, робити візи, залишати на довгий час сім’ю. А ще є 20 сотих маточних підщеп, тобто, розширювати садок можна буде вже своїми саджанцями.
 

Лариса Корецька, головний спеціаліст управління регіонального розвитку поділилася корисною інформацією щодо державних програм: 


- З районного бюджету надаватиметься дотація особистим селянським господарствам та фермерам за виконані роботи на закладення садів та ягідників, на придбання саджанців та посадкового матеріалу плодово-ягідних культур на площі, що не перевищує 5 гектарів, із розрахунку до 5 тис.грн. відшкодування на 1 гектар господарствам, які мають в обробітку до 50 гектарів землі. В цьому році на цей напрямок планується виділити 200 тис.грн. Також проінформовано про дотацію власникам особистих селянських господарств, що утримують 3 і більше корів, а саме, виплачується по 100 гривень на 1 корову з районного та обласного бюджетів. Завдяки обласній цільовій Програмі Фонду «Власний дім» для особистих селянських господарств є можливість оформити кредит на купівлю племінних корів чи телиць при платі 3 відсотки річних за користування кредитом. 


 Активними учасниками семінару були Олександр Юськов з Губина і Петро Глез з Мирного, котрі отримали по 2 гектари землі сільськогосподарського призначення як демобілізовані учасники АТО, та планують розпочинати власну справу. Найімовірніше, це і буде вирощування плодових дерев та ягідництво, так як з реалізацією яблук та малини, як сказав Роман Юхимчук, проблем немає.


А ще присутні довідалися про те, що Роман ініціює створення громадського об’єднання, яке захищатиме права одноосібників та початківців у бізнесі, пов’язаному з сільським господарством. І вже пропонує свою підтримку тим, хто планує займатися власною справою.


На майбутнє запланували один із семінарів «Зимової агрошколи» провести на виїзді в с. Мирків, щоб наочно поділитися цінним досвідом, як створювати робочі місця тут, в Україні.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024