Горохівщина: села з дивними назвами

02 Лютого 2017, 11:50
Печихвости 5866
Печихвости

Села Горохівщини увішли до списку: «15 дивакуватих назв волинських сіл». Про це повідомляє сайт «Хроніки Любарта»

Печихвости - чи незвичайна назва чи не так?  У писемних джерелах те село знане вже з першої половини ХVI століття. Його розшифровують, як множинна форма від глузливого прізвиська «Печихвіст». Таке оригінальне іменування поселення має співзвучний аналог і на Львівщині.

Воно схоже із «Печивода» (село Печиводи на Хмельниччині). Подібними є прізвиська: Печигорох, Печимолоко, Печимуха.  Де перша частина слова – наказова форма «пекти».

За місцевими переказами, назва села взяла свій початок з часу боротьби з монголо-татарами. Тутешні жителі придумали нестандартний метод протистояння ворогам. Вони привʼязували бикам до хвостів факели і худоба зо страху бігла вперед, розганяючи ординців. А вслід за биками йшли селяни, завдаючи монголам остаточної поразки.

Існує ще одна версія: на території поселення переганяли волів, підпалюючи їм хвости, аби вони швидше рухалися.


1
Храм у селі Печихвости, пам'ятка архітектури, якій понад 300 років
Храм у селі Печихвости, пам'ятка архітектури, якій понад 300 років

Село Мерва розташоване на лівому березі річки Стиру, також дістало оригінальну назву.

Досить часто на Горохівщині вживають фразу «мерву робити» чи «там мерва була». Такими словами пояснюють якусь глобальну негативну подію. Природню негоду як-от затяжний дощ чи руйнівний для городніх культур град.

Поміж тим слово «мерва» відоме в українських говірках на Поліссі у значенні «земля, розмʼякшена водою», «грузьке, хитке болото», «калюжа, в якій валяються свині».

Співзвучне білоруське слово означає «драглисте болото», чеське mrva – «гній». Тож поселення могло отримати таку назву у звʼязку із особливостями місцевого ландшафту.

2
В'їзд у село Мерва
В'їзд у село Мерва

1
Футбольне поле у Мерві
Футбольне поле у Мерві

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024