Ощівські стародруки передали у музей

10 Лютого 2017, 10:25
1910

Стародруки із Хрестовоздвиженського храму села Ощів передали у музей при Волинській Духовні Cемінарії.

У храмі села Ощів вже давно зберігалися старовинні книги церковнослов'янською мовою. Говорять, що вони з'явилися там ще за часів побудови кам'яного храму на початку ХХ століття, а можливо ще раніше - у ХVIII столітті. Про це йдеться на сайті Горохівського Благочиння.

Настоятель Роман Світлик, відразу помітив давній Требник і Мінею. Слова у них були написані важким для читання шрифтом, давався взнаки довгий період коли книги не використовувалися. Щоби зберегти унікальні пам'ятки для нащадків, вирішили передати їх у археологічну кімнату при Волинській духовній семінарії.

Про свій намір отець Роман повідомив ректору духовної школи протоієрею Рустіку Капаузу. Отець Рустік радо сприйняв пропозицію духовного наставника ощівчан.  9 лютого 2017 року у Свято-Покровському кафедральному храмі Волинської єпархії УПЦ стародруки були передані отцем Романом до музею.

 Також цій справі посприяв секретар кафедри церковної історії ВДС, головний редактор газети «Дзвони Волині» протоієрей Олександр Федчук. Отці Рустік та Олександр високо оцінили стародруки із храму і заявили про подальшу готовність підтримувати проекти парафії. Водночас отець Роман подякував за теплий прийом і постійну підтримку.

Давній Требник
Давній Требник

давня Мінея
давня Мінея

На фото (зліва - направо) настоятель храму священик Роман Світлик, ректор ВДС протоієрей Рустік Капауз, протоієрей Олександр Федчук
На фото (зліва - направо) настоятель храму священик Роман Світлик, ректор ВДС протоієрей Рустік Капауз, протоієрей Олександр Федчук





 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024