Коли водні багатства будуть збагачувати громаду?

22 Лютого 2017, 20:35
1640

На Волині із 1355 водних об’єктів, приблизно 700 (а це 75%) – не орендується. Цим самим місцеві бюджети не доотримують приблизно 7,5 млн гривень додаткової плати за користування своїми водними багатствами.

Про це повідомляє інтернет-видання Волинська правда.

Чи стануть для потенційних орендарів привабливі наші водні плеса?

462 волинські водойми орендують 253 орендарі. У 2016-му році за таке користування вони сплатили понад 103 тисячі гривень до місцевих бюджетів. Це становить 73% від загальної суми укладених договорів. Найбільше орендують водні плеса у Горохівському, Луцькому та Маневицькому районах.

 У деяких орендарів закінчилися договори з користування водними об’єктами, деякі взагалі не укладали. На селекторній нараді з питань екології голова ОДА Володимир Гунчик зазначив:

«Ця статистика мене хвилює. Це великий ресурс коштів для наших місцевих бюджетів. Якщо орієнтовно за користування 1 га водного плеса орендарі платили би 200 гривень, то за 20 тисяч га, які є у нас ми мали б 7,5 млн гривень».

 Також голова облдержадміністрації повідомив:

«Є домовленість з Кабміном і Міністерством екології України про те, що ми можемо задіяти кошти держбюджету під екологічні програми. Раніше були уже втілені деякі програми, які стосувались водних об’єктів, але зараз нам потрібно мати готові програми, під які в будь-який момент можуть надійти кошти з Києва».

Тому, керманич Волині дав доручення усім керівникам відповідних управлінь та головам райдержадміністрацій: завершити до кінця першого кварталу реєстр об’єктів, які можна було б в межах відповідних програм профінансувати за кошти державних субвенцій, з Фонду соціального розвитку чи за рахунок перехідних залишків Фонду регіонального розвитку.

Ще одним завданням є завершення розроблення паспортів водних об’єктів з нормативно-грошовою оцінкою. В повному обсязі це зробили лише у Луцькому районі.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024