«Рідні не тільки по крові, а й по нирці» - жінка з Колодеж врятувала похресницю

11 Березня 2017, 18:58
2590

Такий життєвий подвиг здійснила начальник відділення поштового зв’язку села Колодеже Горохівського району Раїса Ковальчук.

Непросту історію хвороби та несподіваного порятунку розповіла газета «Волинь-нова».

Рішення стати донором нирки жінка прийняла ще торік, на третій день Різдва. Тоді замість колядок у їхній хаті лунав розпачливий жіночий плач.

«Зателефонувала братиха, що нирка від Васі, від батька Іринки, не прижилася, що будуть терміново її видаляти, бо пішли ускладнення. А ми усі так сподівалися, що пересадка органа буде порятунком. Ірині ж усього 27, у неї маленький синочок росте, йому ж мама потрібна. Для мене племінниця змалку була рідною дитиною. Я перед Богом давала обітницю, як її хрестили, що буду з нею і в біді, і в радості. То чи могла, почувши ту недобру новину, не подумати про свій обов'язок? А я серцем відчувала, що зможу допомогти. Вмовляла племінницю, аби не відмовлялася від другої спроби: «Будемо з тобою рідні не тільки по крові, а й по нирці…» – розповідала Раїса Йосипівна.

На щастя друга операція з пересадки нирки молодій мамі Ірині Нагайчук, яку проводили у Львівській обласній лікарні, пройшла вдало.

«Можливо, мій досвід додасть комусь рішучості. Тепер кажу своїм подругам по нещастю: «І ви не здавайтеся». А ще мені хочеться, щоб усі знали, яка в мене хресна — унікальної доброти людина!» – говорить сьогодні Ірина.

1

До слова, в Україні на рік потребують операцій із пересадки серця – 500-1000 людей, печінки — 800-1200, нирок – 1500-2000. Проводити такі операції мають право і кваліфікацію шість закладів, усі в державній чи комунальній власності: Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова, Харківський обласний клінічний центр урології і нефрології ім. В. І. Шаповала, Львівська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська обласні клінічні лікарні. За 2013-2015 роки у цих закладах зробили всього 41 операцію по пересадці печінки і 358 трансплантацій нирки. Торік в Україні було виконано трохи більше ста трансплантацій органів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024