У Горохівському районі виявили хворобу Лайма

21 Березня 2017, 14:03
2442

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні набули стійкої тенденції до поширення хвороби, що передаються через укуси кліщів (зокрема кліщовий вірусний енцефаліт та кліщовий лаймбореліоз). Про це йдеться на сайті Волинського обласного лабораторного центру.

Всього в області налічується 40 ензоотичних населених пунктів з кліщового енцефаліту. Ефективним заходом профілактики завше були профілактичні щеплення, але через відсутність вакцини в державі останні не проводяться з 2009 року (лише в Ратнівському районі підлягають вакцинації понад 12 тисяч осіб).

На сьогодні в області встановлено майже 90 ензоотичних населених пунктів, де виявляється кліщовий лаймбореліоз (або хвороба Лайма), захворюваність яким останніми роками має тенденцію до зростання. Лише протягом 2016 року кількість захворілих осіб зросла в півтора рази (31 випадок проти 20 у 2015 році).

Хворобу виявляли майже у всіх районах. Найбільше у Горохівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Любешівському районах та містах Луцьку та Нововолинську. У тому числі відзначалися завізні випадки з інших областей України та країн ЄС (Республіки Польщі, Норвегії, Словаччини).

Під час аналізу, проведеного фахівцями ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України», встановлено прямий зв’язок захворілих людей з природними осередками (а саме їх перебування у лісі при зборі ягід, грибів, або просто відпочинку на території лісу чи міського парку) та головне, майже у 100% випадків розвиток захворювання спричинено нападом на людину кліщів.

Враховуючи зазначене, а саме активність в області природних осередків згаданих вище інфекцій та початок оздоровчої кампанії, фахівці обласного лабораторного центру звертаються до керівників закладів освіти та науки на місцях; власників баз оздоровлення та відпочинку; керівників управління лісового і мисливського господарства з метою проведення ними ряду профілактичних заходів. Адже проведення акарицидних обробок у місцях відпочинку населення, скошування трави та благоустрою територій, відведених для відпочинку людей тощо унеможливлять перебування кліщів на підконтрольних територіях і знизять ризик їх контакту з людиною.

У разі виявлення факту присмоктування кліща – його слід якомога швидше видалити з тіла, для чого краще звернутись в найближчу медичну установу для якісного видалення кліща. Крім того, фахівці лабораторного центру звертаються до волинян направляти видаленого кліща в лабораторію ОНІ ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» (що розташований за адресою: проспект Волі, 55), де кваліфіковані спеціалісти в змозі провести мікроскопічне дослідження видаленого кліща та надати кваліфіковану консультацію постраждалому від його укусу.

Взагалі, фахівці обласного лабораторного центру радять волинянам: при організації відпочинку на природі забезпечити захист від укусів комарів і кліщів завжди при виході у ліс (чи просто паркову зону), для чого відповідно одягатись та використовувати різні репеленти (відлякуючі засоби для комах). А при поверненні з прогулянки додому, обов’язково проводити само — і взаємоогляд відкритих ділянок тіла та одягу, а також принесених з лісу квітів, ягід, особистих речей тощо. Слід пам’ятати, що будь-яку хворобу, надто таку, що передається через укуси кліщів, завжди легше попередити, ніж потім лікувати, витрачаючи і кошти і час.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024