Як відзначали 366-ту річницю битви під Берестечком: фоторепортаж

19 Червня 2017, 19:10
3334

До невеличкого села Пляшева, що на Рівненщині, з’їхались козаки з усієї України.

На території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» відзначають 366-ту річницю битви під Берестечком.

Чимало людей приїхали сюди, аби вшанувати пам’ять загиблих козаків.

Відзначання річниці відбулось 16-18 червня. Забезпечити порядок під час заходів приїхала понад сто працівників Рівненської поліції, інформує «Волинь Post».

Сотні людей вже традиційно приїхали до Пляшевої. Дехто привіз свої сім’ї та облаштував наметові містечка.



На території заповідника організували декілька локацій. Одна з найпопулярніших - козацьке містечко. Козацькі братства, які приїхали з усієї України, привезли зразки зброї, гармати, козацький одяг, польову кухню та коней. Поки один козак показував відвідувачам козацьку зброю, інші варили традиційну козацьку їжу - куліш. 

До речі, охочих посмакувати цією стравою багато. Іноді біля казанів збиралися великі черги.




1

Для дітей справжньою забавкою стала їзда на конях. Звичайно, не без допомоги козаків, але в сідлі козачата сиділи впевнено.


На території «Козацьких могил» часто чулися постріли гармат. Козаки демонстрували свою важку артилерію в ділі. Похвалитись мають чим, адже привезли гармат багато, на будь-який смак та калібр.

Також поруч із козацькою зброєю лежала сучасна, привезена із зони АТО, - автомати, ручні кулемети, боєприпаси, використані тубуси від гранатометів та амуніція. Усе це тепер також зброя, яка має свою історію. Вшанувати полеглих козаків приїхало багато учасників бойових дій та волонтерів.



Отаман козацького-стрілецького братства Володимир Перчук на вшанування приїжджає вже 15 років.

«Це відзначення річниці Берестецької битви. Ми кожного року приїжджаємо сюди на 9-ту неділю після Великодня. Я вже приїжджаю сюди 15 років. Ця традиція була започаткована православними священиками в 1914-му році, і з того часу ми її підтримуємо. Про цю дату люди вже знають, приїжджають. І ми намагаємось донести до людей інформацію про історію та звичаї. Можуть каші скуштувати, а можуть і постріляти з лука», - каже козак.

«У нас є виставка зброї 17-го століття. Також 20-го та 21-го. Ми працюємо вже декілька років з ГО «Українська народна молодь». У цьому році приїжджали студенти евакуюваних вузів. Це люди з Донецька та Луганська. Вони жили тут, харчувались разом з нами, ходили на екскурсії. Ми розповідали їм про Берестечко та Західну Україну. Люди бачили все на власні очі», - розповів Володимир Перчук.

На вшанування козаків приїжджав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У Свято-Георгіївському соборі відбулась Божественна літургія, під час якої молились за спокій душ загиблих козаків, а також - сучасних українських героїв.

Окрім козацького містечка, на території Козацьких могил розгорнувся ярмарок народної символіки та традиційних українських страв.








 

Коментарі
21 Червня 2017, 02:00
Це прекрасне свято однак попасти на нього не всім вдається. Дуже погано добиратися з Волинської області в результаті не задовільних доріг по яких можна було б приїхати автомобілем..
21 Червня 2017, 14:49
Хто хоче - шукає можливість, хто - ні - причини!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024