У Берестечку відзначили 470 років Магдебузького права

26 Липня 2017, 13:10
3726 Джерело: Фото Лесі Влашинець
Уперше Берестечко згадується в документах за 1445 рік. Тоді воно мало назву Берестки і  було звичайним селом, а вже через 100 з лишнім  літ перетворилося на квітуче містечко з Магдебурзьким правом, яке було йому надано 7 липня 1547 року великим князем Литовським і королем Польським Сигизмундом ІІ Августом.

У 1767-му році цей привілей був підтверджений. Берестечко могло  «мати корчми з медом і пивом, корчми горілчані і винні, одержувати чопове, торгове  мито, торги проводити в кожний понеділок, а ярмарки - на Іллі і на запусти перед Пилипівкою».

Це рішення, перевтілившись у короля Польського Сигизмунда, на святкуванні з нагоди обох дат, переповів юний Іван Сапіжук.  

І хоча ні за площею, ні за кількістю населення це поселення тепер не відповідає статусу міста, майже всі 2000 берестечківців дуже гордяться своєю малою батьківщиною. Вона у них легендарна завдяки козацькій звитязі,  численним пам’яткам історії та архітектури, відома смачним хлібом і короваями, спеченими у кондитерському цеху Тетяни Макіїшиної, виробами ковбасного цеху “ВОЛіК» Олега Врагова.

Розповідаючи про свої блага, міщани неодмінно похваляться, що у їх населеному пункті смачні макарони для всієї України виробляє ТзОВ «Берестечківська хлібопекарня» Ігоря Ярмощука, повидло та консервації – Берестечківський плодоконсервний завод Олександра Захарчука, що у ньому реконструюється кінотеатр, є ринок, школа, музична школа і БДЮТ, лікарня, відділення поліції, пожежна, будинок культури, багато магазинів і навіть громадська вбиральня, без якої, як без лазні та пекарні, жодне село за Магдебурзьким правом не мало шансів отримати статус міста.

Цими днями на березі Стиру відкриється пляж, облаштований за кошти з районного бюджету і бюджету Берестечківської міської ради. А відзначення подвійних іменин Магдебурзького права  відбулося у старовинному міському парку, який актив територіальної громади на чолі з Берестечківським міським головою Валентиною Залевською окультурнив у минулому році.

Урочистість вітальними словами відкрила її ініціаторка Валентина Залевська, молитвою – настоятель Свято-Троїцького собору протоієрей Дмитрій Петрущак.

- Порадившись із священиком і оргкомітетом, в прийдешніх роках День Магдебурзького права у Берестечку відзначатимемо у свято Апостолів Петра і Павла, - віншувала людей усіма гараздами лідерка територіальної громади.

Потому не хотілося, щоб закінчувалася різножанрова концертна програма «Над нами сонце величаво йде, вклоняється над славним Берестечком», виступи в якій майстерно переплела з віршованими побажаннями художній керівник будинку культури Марія Ривачук, а музичне оформлення забезпечив директор цього закладу культури Володимир Придальний.

До молитовних, пісенних, віршованих, танцювальних, гумористичних  вітань артистів, які у Берестечку, схоже, народжуються у кожному домі,  запрошували ведучі концерту Марія Ривачук і Ірина Котик.
Змістовний пролог «Голуб миру» з хистом красномовців озвучили учасники драматичного гуртка «Літерос» (керівник Оксана Данилюк) БДЮТ м. Берестечка, жартівливі сценки в ролях Палажки і Параски, кумась  – вихованці Берестечківської музичної школи Іванна Рузак й Ірина Козлюк та Марія Ривачук і Людмила Форманюк.

Свій натхненний спів дарували церковний хор Свято-Троїцького собору (регент Олена Черниш), солісти Михайло Друзюк і його донька Юлія, Тетяна Повзун, Надія Юзвик, тріо «Злагода» Берестечківського психоневрологічного інтернату у складі Марії Ривачук, Людмили Форманюк, Лариси Пасічник, народний аматорський вокально-інструментальний гурт «Берест» у складі Тетяни Повзун, Миколи Маслічука, Михайла Друзюка і його керівника Віктора Корінецького, тріо «Берестечківські козаки» і ВІА «Дивосвіт» (керівник Галина Галабуз  ЗОШ І-ІІІ ступеня м.Берестечка),  ВІА «Веселковий водограй» БДЮТу.

Віртуозні танці презентували колективи БДЮТу «Тандем» і «Дивосвіт» (керівники Леся Метельська і Оксана Данилюк), а мелодійну музику гарно виконали учні викладачів Берестечківської музичної школи Галини Мартинюк і Марії Смолки - баяніст Віталій Левченко і бандуристка Єлизавета Старик.
 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ

Берестечківський міський голова Валентина Залевська (праворуч) з ведучою Іриною Котик
Берестечківський міський голова Валентина Залевська (праворуч) з ведучою Іриною Котик

1
тріо «Злагода»
тріо «Злагода»

 

Коментарі
26 Липня 2017, 23:30
Солдат звернувся до влади: Не судити вас, не по ефірах водити, а просто стріляти. Кулю в потилицю і запевняю — у пеклі будуть вам радіСьогодні вранці я думаю про безкарність та вседозволеність мафії — грьобана сволота, яка дозволяє собі вбивати людей посеред білого дня! І це не на війні — це на вільній землі! Ці вбивають, поліцаї б’ють та знущаються, сепаратисти в Раді голови підіймають, чиновники грабують, а політики усе за собачі будки та агентів кремля розповідають, і ще нас повчають, як нам жити й чи жити нам взагалі.. Ми знаємо, як нам жити. Ми знаємо, як навести лад. Ми маємо просто вас вбити. І тоді усе буде гаразд. Вбити. Повісити. Знищити. Одного гарного літнього дня. Ранком. Зібрати до купи. На стадіоні. І потім скласти десь штабелями. На холодному бетоні. Й підпалити. Усіх разом. Щоб не лишалось од вас жодної згадки! Вбивці Небесної сотні, нелюди-злочинці, «вори в законі», нардепи від 16 січня, усі як один в вишиванках «патріоти» нової хвилі — «розенблати» і «голубани» — спотворене обличчя нової влади. Не судити вас, не по ефірах водити, а просто стріляти. Кулю в потилицю і запевняю — у пеклі будуть вам раді. Ось тоді реформи такими темпами підуть, що Лі Куан Ю нам позаздрить. І збудуємо омріяну квітучу країну за рік або два. А доти будемо страждати, і з вітряками воювати. А вони усе будуть надалі нас вбивати, та по тюрьмах саджати. Зверхньо повчати й розповідати за те, як нам жити на своїй Богом даній землі. «Поховайте та вставайте, Кайдани порвіте, І вражою злою кров’ю Волю окропіте. І мене в сем’ї великій, В сем’ї вольній, новій, Не забудьте пом’янути Незлим тихим словом..»
26 Липня 2017, 23:32
ні, ні,і ще раз ні. Їх не вбивати треба, а дати можливість вижити, а саме: В Асканії Новій (в пустелі) збудувати бараки для житла, пару свинарників та пару телятників. Загнати всіх туди і сказати, що тільки власною працею зможете вижити. кінцевий результат відомий. І гуманно, і ніхто не звинуватить в жорстокості.
26 Липня 2017, 23:33
Кажуть, що план/проект, то вже пів-справи. Отже...
26 Липня 2017, 23:33
І тільки Так! Питання поставленне так, або згине вся ця наволоч, або народ України піде в небуття
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39