На Горохівщин на 50 % зріс рівень захворюваності на кашлюк

01 Вересня 2017, 16:29
2404

В районі лікарями епідеміологами проводиться постійний моніторинг, аналіз кожного випадку  інфекційного захворювання  та епідемічної ситуації вцілому.

За 8 місяців захворюваность на гострі кишкові інфекції на Горохівщині лишається високою, зареєстровано 44 випадки, у 23 встановлено збудники,  21  невстановленої  етіології. Реєструвались як бактеріальні  так і вірусні  інфекції діарейної групи. Про це повідомляє сайт Горохівської РДА.

Загорозою епідблагополуччю населення  є ріст захворювання  на сальмонельоз, зареєстровано 10 випадків в тому числі спалах коли потерпіло 9 осіб, з них 4 діти.

В ході   епідрозслідувань відібрано 24 проби харчових продуктів та 22 води питної для дослідження  за мікробіологічними, санітарно-хімічними показниками , у 1 випадку виявлено харчовий фактор передачі - збудник захворювання сальмонельозу у яйцях та на посуді, який використовували для подачі  страв, 2 проби води не відповідали санітарним вимогам за мікробіологічними показниками.

Захворювання на ієрсиніоз встановлено в 1-му випадку. Слід відмітити, що дане захворювання, збудником якого ієрсинія, передається від тварин  (ВРХ, свині, коти, собаки, гризуни, продукти) людині через забруднені руки, від людини людині не передається. Важко і  пізно діагностується. Розпочинається як кишкова інфекція з лихоманкою інтоксикацією і протікає з важкими ураженнями  кишкового тракту,суглобів.

Підвищеної уваги потребують інфекції, що передаються крапельним шляхом і керуються засобами специфічної імунопрофілактики кір, краснуха, кашлюк, поліомієліт. На сьогодні спостерігається  підвищення захворюваності  на кашлюк на 50 %. Хворіли діти віком від 1 до 9 років. 

Очікується черговий підйом  захворюваності на кір, існує реальна загроза завозу даної інфекції з інших областей де реєструються спалахи. Причиною цього є низький рівень охоплення  профілактичними щепленнями, які є найбільш ефективним попередженнм даних інфекцій.

В  останні роки на території району реєструються захворювання, що спричинені укусами кліщів – лаймбореліоз, випадок даного захворювання знову зареєстровано на території району.

Щомісячно проводиться  моніторинг стічних вод щодо наявності ентеровірусів, слід зазаначити що взірці стічних вод відбираються із дитячих дошкільних закладів, інфекційного відділення Горохівської ЦРЛ а також очисних спорудах. За результатами досліджень проведених фахівцями вірусологічної лабораторії ДУ « Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» збудників вірусу не виявлено. За результатами досліджень води відкритих водойм  і р. Стир м. Берестечко   на навність збудників холери, в пробах холерних вібріонів не виявлено.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024