Горохівщина серед найбільш уражених сказом районів

29 Вересня 2017, 10:19
1519

Найбільше уражених сказом тварин зареєстровано у Володимир-Волинському та Горохівському районах (по 5 випадків), по 3 випадки сказу виявили в Ківерцівському, Ковельському, Луцькому, Любомльському, Любешівському та Ратнівському районах.

Про це повідомляє ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України".

Упродовж останніх 3 років на території Волинської області зареєстровано 124 випадки сказу серед тварин, причому з тенденцією до зростання захворюваності: 2014 р. – 4 випадки; 2015 р. – 53; 2016 р. – 67 випадків.

За неповних 9 місяців 2017 року у 40 тварин лабораторно підтвердили сказ. З них 47 % становлять лиси, 27,5 % — коти, 20 % — собаки.

В більшості випадків сказ підтверджено серед диких тварин (рижі лисиці до 40 %); серед свійських тварин небезпеку становлять коти (майже 37 % уражень) та собаки (до 12 %). В одиничних випадках підтверджено сказ серед інших тварин: ВРХ, єноти та інші свійські тварини.

Сказ і досі є нагальною проблемою в Україні, щороку забираючи життя до 10 людей.

Лікарі обласного лабораторного центру застерігають про небезпеку контактів з підозрілими тваринами, надто дикими чи бродячими. Особливе застереження дітям: ні в якому разі не підходити до таких тварин, не годувати, не гладити їх.

З настанням холодів бродячі тварини підходять ближче до житла людини, зростає ймовірність такого контакту.

Тому при контакті з невідомою твариною чи з тваринами, у яких підтверджено сказ лабораторно, при укусі (ослизненні шкіри) потрібно негайнозвернутись до медичної установи за місцем проживання для вирішення питання необхідності подальшого курсу антирабічного лікування.

Вкрай важливо на місцях проводити імунізацію проти сказу всім домашнім тваринам, а в разі зміни поведінки тварини – ізолювати її, не контактувати з нею та негайно звернутись до ветеринарів.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024