У Шклинській ОТГ процес об’єднання заморозили

04 Жовтня 2017, 10:36
4099

Попри те, що Волинь за децентралізаційними показниками посідає друге місце в Україні, на жаль, є в області потенційні громади, де процес децентралізації заморозили.

Одна з них потенційна Шклинська ОТГ, що на Горохівщині, до якої мають увійти: Шклинська, Ватинська, Вільхівська, Губинська Перша, Звиняченська, Колодеженська, Мирненська, Новосілківська, Пустомитівська, Сенкевичівська селищна, Скірченська. Про це повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Довкола Шкліня об’єднання йде, як мокре горить. Такого висновку дійшли консультанти Асоціації міст України Василь Гром, Валентин Малиновський та Андрій Банера побувавши у Шклинській сільській раді з виїзною консультацією. 


 

Тож на зустріч запросили сільських голів, населення, депутатів. Утім у Шклинській сільраді консультанти АМУ застали лише секретаря ради і депутата Людмилу Долонську та бухгалтера. А от голова, який до речі живе в Луцьку, зі слів секретаря перебував на той момент у відпустці.

Попри невелику аудиторію консультанти АМУ все ж таки роз’яснили присутнім усі переваги об’єднання і спільного господарювання.

Як наголосила Долонська вони вже роками кличуть до себе сільські ради, що мають об’єднатися, але поки марно.


 

– У 2015-му запрошували приєднатися Михлин, Угринів, Губин, Скірче, Ватин, Мирне, всі відмовились, зголосилася лише Скірченська сільська рада. Торік, у грудні знову кликали, а вони відповіли, що допоки можемо втриматися самі, то господарюватимемо, – каже секретар Шклинської сільради.

Тож як бачимо, процес об’єднання в ОТГ довкола Шклиня нині заморожений. Утім, Долонська каже, що вони вкотре планують зібрати сесію, голова знову ініціюватиме процес об’єднання.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ поцікавився чи робили у Шклині хоч якісь фінансові розрахунки щодо майбутнього життя громади.

– Не робили, бо немає з ким робити, жодної письмової згоди, – відповіла секретар.

На що отримала дуже просту відповідь від заслуженого економіста України.

– Якщо я сватаю дівчину, то знаю чого засилаю сватів… По-перше – я її люблю, по-друге – вона не з бідних, а ще я маю розуміти, що їй можу дати після одруження і як житимемо далі. А якщо плануєте об’єднатися з селами, які лишаться після створення сусідніх громад та ще й без розрахунків, то вибачте, але це весілля на один день, – наголосив Гром. – У вас утік 2016 рік, тікає цей і ви вже не наздоженете 2018-ий. Від тієї децентралізації, ще зволікаючи, матимете дірку від бублика. І якби ви не господарювали, то дочекаєтеся 2019 року і від вашої громади лишиться тільки пшик.

У Шклинській сільраді консультанти АМУ залишили практичний посібник «Формування спроможних територіальних громад» виданий Проекту USAID ПУЛЬС, який АМУ впроваджує за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Це дозволить, при створенні громади, уникнути неправильного оформлення документів.

Автор: Тамара ЗУБЕНКО
Фото автора

Коментарі
04 Жовтня 2017, 14:32
Василь Гром, Валентин Малиновський та Андрій Банера --- три бухарі які тільки те роблять що їздять по "майбутніх ОТГ" і розказують басні Крилова.
04 Жовтня 2017, 22:14
Не поспориш. особливо Малиновський Вже з десяток разів на різних форумах питаю в нього які позитивні зрушення в тих громадах що років по два як пооб’єднувалися? А він тільки втікає від відповіді і вже й від мене як від відьми. Гром то хоч про наречених порівняння вивчив і також на всіх виїздах одне й те саме про весілля говорить. Ну а Банера як в анкдоті -третім будеш)))).
05 Жовтня 2017, 17:04
Об'єднання громад має відбуватися навколо спільної ідеї (чим громада буде займатися, як об'єднається) і економічні розрахунки мали провести професійні економісти, яких повно в органах виконавчої влади обласного і районного рівня. І розрахунки мали бути зроблені перед пропозиціями по об'єднанню територій. Тобто, спочатку помислити, як, кому і навколо чого об'єднуватися, а тоді пропонувати. А тут якось навпаки: спочатку територія, а потім розрахунок. А може саме цим громадам і дійсно не варто об'єднуватися, якщо місцеве самоврядування проти? Може, треба прорахувати кілька варіантів? Тим більше, що такі поважні експерти, які саме питанням об'єднання громад займаються.
05 Жовтня 2017, 17:06
їздять по селах і дають поради, то хай допоможуть прорахувати.
05 Жовтня 2017, 22:41
Якщо брати Горохівський район і навіть прилеглі території, то тут основним позитивом для об'єднаних громад могла б бути можливість самим розпоряджатися своїми землями. А так чи ти об'єднаний, чи ні розпоряджається ДЕРЖАВА. Ніхто ніколи не віддасть такого ласого шматка для громад... Все тільки на словах і на папері... РЕАЛЬНО сьогодні владі не потрібне сильне місцеве самоврядування, і ніколи ця влада цього не допустить. А Ви думайте і вирішуйте...
05 Жовтня 2017, 23:03
Як на мене то я вже зрозуміла що позитивного в зігнаннях бідного до бідного не буде. Як математик це прекрасно розумію. Але одне подобається що можна буде сільського голову нового вибрати а такими шансами треба користуватися.
06 Жовтня 2017, 00:03
Проблема не в сільському голові (яким би і ким би він не був), а в системі. Поки голова не буде мати відповідних повноважень і фінансових ресурсів, БУДЬ-ЯКИЙ голова буде залежним від СИСТЕМИ... Риба гниє з голови... Змінимо СИСТЕМУ, тоді, можливо, щось і зміниться... А так, кого не обирай, все одно
06 Жовтня 2017, 15:18
ТРИ БОГАТИРІ ХОЧУТЬ ПОКАЗАТИ РОБОТУ-ЗБЕРІТЬ ЗБОРИ В БУДЬ-ЯКОМУ СЕЛІ І ПОСЛУХАЙТЕ ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ ДУМКИ ПРО ОБ ЄДНАННЯ , ЯКЩО ВУХА ВАМ НЕ ПОВ ЯНУТЬ.<br/> І ДУМКИ В ЛЮДЕЙ У ВСІХ СЕЛАХ ЗБІГАЮТЬСЯ ... ЇМ ПОПРОБУЙТЕ ДОВЕСТИ ПЕРЕВАГИ ПЕРСПЕКТИВНОГО ПЛАНУ,БО ГРОМАДИ-ЦЕ ПРОСТІ ЖИТЕЛІ ,СЕЛЯНИ .ЯКІ СВОЇ ДУМКИ ВИСЛОВЛЮЮТЬ ЩИРО І ЕМОЦІЙНО
06 Жовтня 2017, 22:55
Таке враження, що Малиновський, крім відмивання грошей з пані Литвиненко, що очолює обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, не має чим зайнятися. Набридло їздити читати в районах одноманітні семінари про церковно-приходські школи і доярок у владі? Залишили у сільській раді практичний посібник? Писати книги - ще не означає бути практиком. І взагалі виникає питання: яке відношення Асоціація міст України має до сільських рад? Розпочніть з Луцької, Ковельської, Нововолинської міських рад, прийдіть туди і вказуйте, як проводити реформи. Чи вам за це ще не заплатили???
18 Жовтня 2017, 18:33
Шановні консультанти, а хто кого запрошував на зустріч? Перш ,ніж обливати брудом місцеве самоврядування, реально зберіть людей і надайте дієву допомогу. А то заїхали на хвилинку, ПРОРОБИЛИ ВЕЛИКУ РОБОТУ і обгадили всіх за допомогою кишенькових кореспонтів. А панове кореспонденти вже знайшли нову фотографію про Шклинь? Адже перша - вид на с. Михлин, друга - під'їзд до с. Шклинь ще по дорозі до ремонту.Дрібниці, але вже нудить від заказних статей.
17 Грудня 2017, 20:41
Раніше треба вибрати голову нормального, а не вибрали якогось піжона, який не ходить на роботу, а живе в Луцьку.Скажіть,як може державний службовець не ходити на роботу і одержувати зарплату?Це де таке є,<br/>щоб взагалі не ходити на роботу, а йому бачите ще й зарплату платять.В табелі ставлять всі робочі дні.А це ж яка відповідальна робота,яку всю тягне на собі секретар.Його давно пора звільнити за прогули. Та й хто буде дбати за громаду, вирішувати різного роду робочі питання.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024