У Бужанах досі не ліквідували хімікати, які отруюють воду

11 Жовтня 2017, 12:43
1801

Забруднена питна вода та отруйні відходи, що протягом місяців не можуть утилізувати: владу у Горохівському районі закликає пришвидшити процес знищення виявлених отрутохімікатів.

Про це стало відомо у жовтні під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Луцьку.  Про це повідомляюь Волинські Новини.

Члени комісії розглянули питання про ситуацію щодо утилізації непридатних до використання хімікатів, які виявили на території Горохівського та Ратнівського районів.

Як повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук, питання утилізації хімічних відходів досі не вирішується. З метою зменшення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей, інспекція 30 травня направила листи до ОТГ, селищних рад та РДА, щоб вони надали інформацію у сфері поводження з побутовими відходами, трупами тварин, а також про небезпечні хімічні відходи на їхній території та роботу постійно діючих комісій з поводження з безгосподарними відходами. Такі комісії, зі слів посадовця, повинні працювати у кожному районі.

Зі слів Олександра Ткачука, відповіді дали не всі, але Горохівська райдержадміністрація повідомила, що ніяких небезпечних відходів на земельних ділянках сільських рад виявлено не було, хоча на той час у районі мешканці Бужан вже знайшли такі відходи.

Натомість чиновник наголосив, що у серпні комісія встановила факт захоронення отрутохімікатів на території господарського двору у селі Бужани, які досі ніяк не утилізували. 27 вересня Держеконіспекція повторно направила листи в Горохівську та Ратнівську РДА з проханням надати інформацію про те, що було зроблено з відходами. У відповідях йшлося про засідання відповідної комісії при Горохівській РДА, де вирішили доручити начальнику Горохівського РВ ДСНС України у Волинській області вивчити питання утилізації відходів.

Чиновник зауважив, що для покращення якості питної води, забрудненої отрутохімікатами, у селі Бужани нічого не робиться і процес виїмки відходів з землі наразі не відбувся.


Посадовець просив облдержадміністрацію зобов’язати РДА вжити заходи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Дмитро Новохатський поінформував, що з метою реагування на факти виявлення невідомих речовин у Ратнівському та Горохівському районах створили робочу групу. Члени робочої групи оглянули місце захоронення отрутохімікатів у селі Бужани, відібрали проби ґрунту і за результатами аналізів встановили перевищення вмісту нітратів та органічних пестицидів від 51 до 96 разів. ГУ Держпродспоживслужби рекомендувало сільському голові припинити вживання питної води населенням та вирішити питання ізоляції небезпечних речовин у ємкостях. Наразі в ДНЗ та школу у селі питну воду привозять автобусом.

Члени комісії рекомендували Горохівській РДА укласти угоду з підприємством, яке займається утилізацією відходів та оцінити обсяги завданих збитків у двотижневий термін.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39