Дмитрівська поминальна субота: що важливо знати про цей день

03 Листопада 2017, 17:08
10432

Що треба нести до церкви та чому так важливо молитися за небіжчиків у Димитрівську поминальну суботу (4 листопада)

У перші дні листопада православні та католики вшановують пам’ять померлих родичів. У православних такий день називається Димитрівська субота (на честь Димитрія Солунського), в країнах ЄС – День мертвих, або Свято померлих, - пише t1.ua

Цього дня прийнято не лише відвідувати цвинтарі, прикрашати могили свічками, хризантемами. Дуже важливо піти до церкви на поминальну службу. Адже тільки так ми можемо показати рідним, які на небесах, свою любов до них. І що більше живих родичів молитимуться, то більше благодаті отримає душа небіжчика.

Є навіть думка, що коли небіжчик був за життя великим грішником, то полегшити його терзання можуть саме молитви за спокій його душі.

Щодо поминальних обідів на могилі, то в різних країнах є різні традиції. В Італії (особливо в південній частині) досі зберігаються традиції розділяти з родичами трапезу на могилі. В нас подібні традиції діють після Великодня (люди кладуть на могилу паску, яйця, солодощі).

Втім православні священики кажуть, що подібні традиції – це залишки язичницьких вірувань. Натомість православна віра каже: у могилі – лише тлінні останки, а душа небіжчика – на небесах. Відтак душа покійного живе поза матеріальним світом і чує лише духовне – слова молитви.

На відміну від православних, католики не сприймають День мертвих як своєрідну жалобу. Навпаки: на їхню думку, це свято: бо душа перейшла в інший світ, у якому нема ні смутку, ні тривог. Тому католицькі священики одягають не чорні ризи, а фіолетові чи ще світліші.

Натомість у православних Димитрівська поминальна субота оповита атмосферою скорботи. У п’ятницю ввечері люди приходять на особливе вечірнє богослужіння. На панахиду приносять продукти, які кладуть на столик із розп’яттям. Здебільшого це хлібобулочні вироби й цукор. Хліб – як символ Христа. Цукор – як прагнення, щоб таким же солодким було життя покійного у Царстві небеснім.

Крім молитовної допомоги, у Димитрівську поминальну суботу маємо також проявляти милосердя в ім’я небіжчика. Тому часто можна побачити, як під церквою віряни роздають печиво, дають гроші жебракам, різним способом допомагають тим, хто цього потребує, – багатодітним, сиротам, неповносправним...

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024