Дисиденту із Горохівщини вручили почесною нагороду

23 Листопада 2017, 17:39
1657

У Волиньраді вручили почесну нагороду відомому дисидентові Валентину Морозу.

Нагороду відомому волинянину вручили у четвер, 23 листопада, під час засідання чергової сесії Волиньради, - повідомляє Волинь 24.

Нагадаємо, що у вересні 2017 року Валентина Мороза удостоїли звання «Почесний громадянин Волині»

Валентин Мороз – український історик, один із представників українського національного руху, політв’язень, дисидент, автор понад 100 наукових праць, доктор гуманітарних наук та почесний професор Академії рекреаційних технологій і права Валентин Мороз. В українському дисидентському русі за значимістю Валентин Якович стоїть поруч з В’ячеславом Чорноволом.

Під час вручення нагороди Мороз розповів, що наразі живе та досі читає лекції у Львові. 

«Але найкраще відчув себе сьогодні тут, на рідній волинській землі. Щиро дякую за ту честь, яку ви мені сьогодні виявили», – сказав Валентин Мороз.

Довідково

Валентин Мороз – народився 15 квітня 1936 року в селі Холонів, Горохівського району на Волині в селянській родині. Після закінчення школи вступив на історичний факультет Львівського університету, потім до заочної аспірантури (на очну не прийняли через незадовільну оцінку з історії КПСС). Працював тоді завучем і вчителем сільської школи, а з 1964 – викладачем Луцького, потім Івано-Франківського педінститутів. Заарештований у вересні 1965, засуджений за за антирадянську агітацію та пропаганду до 4 р. таборів.

Після звільнення в 1969 пише статті «Серед снігів», «Хроніка опору», «Мойсей і Датан», які з’явилися в самвидаві. Новий арешт Мороза 1 червня 1970 року. Після закінчення тюремного терміну Мороза відправили в табір особливо суворого режиму в Мордовію, де він брав участь у голодівках і заявах протесту в річниці початку репресій в Україні і т.п.

Після обміну в’язнями, Валентин Мороз оселився в Америці, викладав у Гарвардському університеті, опісля жив у Канаді, працював радіожурналістом, редагував часопис «Анабазис», з 1990-го року приїздив на батьківщину з лекціями «Україна XX століття». З 1997 постійно живе у Львові, викладає в університеті.

Автор багатьох книг та публікацій в українській періодиці.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39