Волинь - серед лідерів за кількістю ВІЛ-інфікованих

29 Листопада 2017, 17:27
2851

Волинська область лідирує серед восьми областей Західної України за кількістю інфікованих вірусом імунодефіциту людини. 0,3 % людей, які проживають на Волині, мають ВІЛ-інфекцію. Проте це показник значно нижчий, ніж по Україні, де він сягає 1%.

Про це повідомили 29 листопада під час прес-конференції до всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом, - повідомляє ВолиньPost.

Головний лікар комунального закладу «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» Олена Макаренко зауважила, що в Україні епідемія ВІЛ-інфекції розпочалася із 1995 року. Проте спостереження за інфекцією розпочали з 1989 року. У 1995 році кількість хворих різко зросла – це були споживачі інфекційних наркотиків, які заражалися через введення наркотиків одним шприцом чи користуючись власне інфікованим наркотиком. На Волині перший випадок зафіксували у березні 1996 року. Відтоді Волинь «лідирує» за кількістю ВІЛ-інфікованих серед областей Західної України. 

«Ми мали першість всі роки і сьогодні тепер по кількості хворих на 100тисяч населення», додала Макаренко. Проте вона додала, що статистика частково зумовлена тим, що на Волині одразу ж взялися за дослідження конкретних груп населення, де й виявляли захворювання. 

За словами заступника головного лікаря Наталії Орлецької, нині СНІД можна зарахувати до хронічних захворювань. 

«З західних регіонів Волинь має найвищу поширеність ВІЛ»,- зауважила лікар. Нині в області інфіковано 5061 осіб, з них проживають в області понад 2000 осіб. Найвища кількість хворих у Нововолинську, Луцьку, а також Володимир-Волинському, Іваничівскому районах. 

Останнім часом захворюваність зросла у Любомльському та Шацькому районах.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024