У Берестечку говорили про створення ОТГ

02 Грудня 2017, 12:37
6110

У місті Берестечко, в приміщенні Центру національної пам’яті, історії та культури відбулися збори громадян, на яких обговорювалося питання створення Берестечківської об’єднаної територіальної громади.

На засідання запросили консультанті впроекту ПУЛЬС АМУ Валентина Малиновського, Анатолія Банеру, Василя Грома, Тамару Зубенко.

У слуханнях взяли участь голова районної ради Тарас Щерблюк, начальник управління фінансів райдержадміністрації Валентина Ковальчук, начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Білик, голови та депутати Берестечківської міської, Горішненської, Лобачівської, Мервинської, Перемильської, Жабченської, Смолявської, Пісківської сільських рад, депутати районної ради, жителі міста Берестечка і довколишніх сіл.


 

На початку засідання Берестечківський міський голова Валентина Залевська надала слова консультанту проекту з юридичних питань Валентину Малиновському, який у своєму виступі акцентував увагу на особливостях створення ОТГ, розповів про жіиттєдіяльність новоутворених об’єднаних територіальних громадах Волинської області.

Згідно з Перспективним планом формування територій громад Волинської області, у Берестечківську ОТГ будуть входити Берестечківська міська, Горішненська, Лобачівська, Мервинська, Перемильська, Жабченська, Смолявська, Пісківська сільські ради.

Під час виступів голови сільських рад, депутати розпитували про фінансування галузей освіти, медицини, культури… Люди переймалися, що створюючи Берестечківську ОТГ, доведеться скорочувати посади вчителів, закривати окремі дитячі садочки, мовляв, новостворена громада не зможе утримувати 8 закладів культури, адже великої промисловості у неї на сьогодні немає.

Василь Гром назвав такі думки суб’єктивними.


 

«Питання є непростим. Громади в Україні об’єднуються там, де є виробництво, заводи, фабрики.Тоді вони процвітають. Що стосується Горохівщини, то не доцільно обвинувачувати в тому, що хтось комусь не дає об’єднуватися, сільських голів чи керівників району, оскільки, зважаючи на термін «добровільність»,  вони на процес не впливають. Хоч і радимо включитися у нього якнайшвидше. Я особисто ініціював ділову поїздку  сільських голів району в Польщу. Вони на власні очі бачили, як там чітко працює система децентралізації. Однозначно цей процес є неминучим», - сказав Тарас Щерблюк.

На запитання Валентина Милиновського щодо бачення очільниками району перспективи створення об’єднаних територіальних громад на Горохівщині Тарас Щерблюк відповів, що поки важко щось передбачити з цього приводу.


 

- Ми живемо сьогоденням і ви самі бачите, яка ситуація з усім. Водно-болотним фондом, землями запасу і резерву розпоряджається Держгеокадастр і на це не впливає село, селище чи місто. Необхідно вносити зміни в законодавство. Громада на місцях повинна вирішувати питання надавати чи ні в оренду землю. Лише після того як будуть  надходження в громаду, ми зможемо розглядати позитивно всі питання. Я впевнений, що велика громада буде потужнішою, бо в її бюджет будуть спрямовані кошти  на освіту, медицину. Отож зможемо утримувати і Берестечківську лікарню. Ви питаєте, чи може бути Горохівський район однією громадою? Можливо, що і так. Районна рада не має повноважень вирішувати це питання. Є виконавча гілка влади, є міський голова, який має бути ініціатором, яким, наприклад, сьогодні є Валентина Василівна. І ми її в цьому підтримуємо. Хочемо подивитися як об’єдналися в Любешові. Це дуже цікаво. Хочемо, щоб держава зважала на нашу думку. Впевнений, що люди із сіл Гектари, Лобачівки, Смоляви, як і в Берестечку, хочуть жити достойно. Необхідно, щоб скрізь були рівні умови. Ми однозначно за об’єднання, але ми хочемо подивитися на досвід іншої громади, - відповів Тарас Щерблюк.

Зустріч засвідчила, що кожен із присутніх має своє бачення щодо створення Берестечківської ОТГ. І це важливо.

Коментарі
02 Грудня 2017, 17:23
А взагалі із Щерблюком можна погодитися, треба подивитися на досвід громад які поблизу пооб'єднувалися, десь так через рік. Наприклад Угринів. Те що говорить Малиновський повна чепуха, що розказувати про перспективи новоутворених громад і скільки багато людей вони можуть напризначати. Росказти треба одне, наскільки легше стало людям жити після створення громади. А скільки зекономлять коштів на закритті шкіл для людей має бути не цікаво, на людях зекономлять а без людей поділять всі кошти. То тоді до чого таке об'єднання? Об'єднуватись треба з розумом, а не так як колись в колгоспи добровільно - прмусово об'єднували.
02 Грудня 2017, 21:12
Угринів? Як живе Угринів і Берестечко. В Угринові люди мають роботу і відповідну зарплату. Людт і молодь не втікає в місто. Навколо Угринова буде обєднання. Багате село. А бідний кому потрібний?. Та і Перемиль палочки ставить......
02 Грудня 2017, 22:01
Люди мають роботу, так в більшості мають. Але багато хто має (мав) роботу в бюджетних закладах. А тепер виходить що з наступного навчального року об'єднана громада вже планує деякі школи позакривати а деякі понизити в ступені і Угринівську також. Ще в планах нвовоствореної громади позакривати бібліотеки, клуби і створити один центр, скоріше всього в Городищі. А потім після всіх реформ треба буде порахувати скільки людей втратить роботу і хто буде компенсовувати всі незручності. Але, то таке, далі буде....
04 Грудня 2017, 03:52
Я була на цій зустрічі й хочу сказати, що стаття написана так, щоб якнайвигідніше показати позицію голови райради. Хай би написали скільки Берестечківська громада втратила мільйонів затягуючи з об’єднанням, які могла б витратити на інфраструктуру, дали прямі мови не лише Щерблюка, а те, що й інші говорили озвучуючи конкретні цифри, а не написали, що «Василь Гром назвав такі думки суб’єктивними». Він говорив про конкретні речі підкріплюючи все цифрами, наводив конкретні приклади. Після зустрічі зрозуміла одне, що, ймовірно, пан Щерблюк боїться втратити владу й не проти аби за нього проголосували як за голову, якби Горохівщина, де мешкає понад 50 тисяч людей, де родючі чорноземи, стала районом-громадою... Цікавий, до речі і той факт, що нині один чоловік судиться із Горохівською міськрадою, через створення Горохівської ОТГ, а інтереси позивача у судах представляє юрист Горохівської райради. Збіг? Не думаю...
04 Грудня 2017, 16:07
Для мешканця а до чого тут Перемиль????????
07 Грудня 2017, 00:01
Один чоловік - це пан Корольчук, житель міста Горохова, а найняв його, як всім зрозуміло, голова райради Щерблюк. Тож дивуватися нема чого, юрист райради, який підпорядкований безпосередньо голові, виконує всі його вказівки. Ніякого дива немає, голова райради хоче забезпечити собі керівну посаду в об'єднанні. Питання тільки одне: нащо воно йому потрібне
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024