Церковне свято 4 грудня - Введення в храм Пресвятої Богородиці

04 Грудня 2017, 11:52
5100

У день 4 грудня відзначається велике свято Введення в храм Пресв’ятої Богородиці- «Введення», або Третя Пречиста.

Деталі про це свято поширила Волинська Єпархія.

Перші згадки про свято Введення дійшли до нас із IV століття. Про нього розповідав святий Григорій Нісський, а мати рівноапостольського царя Константина цариця Єлена збудувала один із перших Введенських храмів. Тому ширико відзначали це свято вже у VIII столітті. Як розповідає Передання, батьки Діви Марії ще до її народження пообіцяли, що присвятять її Господу.

Уже в три роки маленьку Марію привели до головного храму юдеїв. У багатьох поетичних розповідях написано, що маленька дівчинка, увійшла до центрального місця, де не мали права заходити навіть священики, окрім одного разу на рік, коли первосвященик принососив жертву за народ. Введення до Храму стало важливим етапом у справі нашого спасіння.

Для Марії це початок її духовної підготовки до майбутнього прийняття волі Божої та народження Христа. Батьки залишили маленьку Діву Марію в Храмі. Вона перебувала в постійній молитві та праці до чотирнадцятирічного віку. Так Бог готував дівчинку до великої мети — стати Матір’ю Спасителя світу.

За Її подвиг самопожертви і смирення Церква пізніше назве Божу Матір чеснішою і славнішою за небесних херувимів та серафимів. Цього святкового дня, за влучною думкою митрополита Антонія Сурозького, кожен із нас мусить узяти за приклад Пресвяту Богородицю та вступити своїм серцем у ті глибини молитви, благоговіння, любові й чистоти душі, що і складають наше справжнє, внутрішнє Святеє Святих.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024