Свята та іменини 9 грудня: Міжнародний день боротьби з корупцією

09 Грудня 2017, 07:17
2415
Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні субота, 9 грудня. Нехай цей день буде бадьорим та позитивним! 

День ангела святкують – Георгій (Юрій), Василь, Данило, Іван, Ілля, Інокентій, Михайло, Назар, Микола, Никон, Панас, Петро, Тихін, Феодосій, Юліан, Яків

Якщо ви хочете привітати близьких чи рідних з Днем народження, надсилайте поздоровлення та фото іменинників на електронну пошту [email protected]

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно з ініціативи ООН 9 грудня, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/58/4. Цього дня в 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.
 
Документ зобов’язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Відповідно до одного з положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції. Конвенція - перший документ такого роду. Він особливо важливий для країн, де корумпованість всіх структур завдає шкоди національному добробуту.

Цей день в історії

· 1842 – у Петербурзі відбулася прем'єра опери Михайла Глінки «Руслан і Людмила».

· 1905 – у Франції прийнято закон про розділення церкви та держави

· 1909 – створений футбольний клуб «Боруссія» (Дортмунд)

· 1917 – у Криму створений курултай, вищий орган кримських татар

· 1917 – Радянський уряд звільнив послів Росії, які відмовилися працювати з більшовиками

· 1918 – Директорія УНР ухвалила постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день.

· 1929 – Газета «Правда» вперше висунула гасло «П'ятирічку – у чотири роки!»

· 1941 – радянські війська залишили з боями районний центр Балаклія Харківської області.

· 1943 – війська 2-го Українського фронту та партизани зайняли місто Знам'янка Кіровоградської області

· 1948 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду й покарання за нього.

· 1968 – у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Карл Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним або в його лабораторії комп'ютерну мишу і гіпертекст.

· 1991 – Михайло Горбачов виступив проти створення СНД

· 1992 – у Національній академії наук США відбулася презентація Міжнародного наукового фонду для підтримки вчених колишнього Радянського Союзу (Фонд Сороса).

· 1994 – у Північній Атлантиці біля Канади зазнало аварії і затонуло суховантажне судно Чорноморського пароплавства «Сальвадор Альєнде». Двоє членів екіпажу врятовані, 7 загинуло, 22 пропали безвісти.

· 1997 – зробили перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв'язку «Київстар»

· 2004 – Набрали чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

· 2007 – в Ялті відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку.

· 2011 – заявила про закриття українська студія GSC Game Publishing, яка розробила відомі ігри S.T.A.L.K.E.R. i Козаки. S.T.A.L.K.E.R. 2, проект компанії GSC Game World, був заморожений.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024