Свята та іменини 13 грудня: Андрія Первозваного

13 Грудня 2017, 08:36
3424

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 13 грудня. День, коли варто розпочати справи, які ви давно відкладали на дальню поличку. Почніть середу з чашечки улюбленого напою, і день буде чудовим.

13 грудня вважається днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного.

Сьогодні свій день ангела святкують: Андрій, Іван, Луція

Якщо ви хочете привітати близьких чи рідних з Днем народження, надсилайте поздоровлення та фото іменинників на електронну пошту [email protected]

Цей день в історії:

  • 1577 — частина боярства проголосила Івана Підкову господарем (князем) Молдови. Сформував новий уряд — козаки Чапа, Бурла і Стефан стали маршалком, гетьманом і державним писарем.
  • 1769 — почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.
  • 1913 — урочисте відкриття у Львові Національного музею, як власності української спільноти, організатором музею став митрополит Андрей Шептицький.
  • 1917 — Курултай проголосив Кримську Народну Республіку.
  • 1942 — футболіст паризького «Расінга» Стефан Станіс забив у матчі Кубка Франції 16 голів у ворота команди «Обрі» (світовий рекорд для професійного футболу). Матч закінчився з рахунком 32:0.
  • 1958 — американські вчені провели запуск живої істоти в космос із поверненням. Мавпа Ґордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані
  • 1981 — остерігаючись щораз більшої популярності незалежного профспілкового об'єднання «Солідарність» і запобігаючи інтервенції в Польщу збройних сил СРСР, голова Ради Міністрів країни генерал Войцех Ярузельський ввів у Польщі воєнний стан. Він був призупинений 31 грудня 1982 і скасований 22 липня 1984.
  • 1992 — в Единбурзі завершилась триденна зустріч 12 країн Європейського співтовариства, на котрій було прийнято компромісні рішення з усіх найважливіших спірних питань: сума внесків найбідніших країн — Іспанії, Ірландії, Греції і Португалії — була зменшена з урахуванням їх економічних можливостей, узгоджено ряд економічних заходів для подолання спаду економіки, а відмова Данії увійти у валютний Європейський Союз перестала бути перешкодою для подальшої інтеграції країни в об'єднану Європу.
  • 1994 — у Массачусетському технологічному інституті (США) відбулась перша організаційна зустріч консорціуму World Wide Web (W3C), створеного як міжнародна асоціація для розробки і поширення уніфікованих протоколів передачі даних в інтернеті. Першим директором консорціуму було обрано піонера вебу англійця Тіма Бернерса-Лі.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024