Сьогодні йому виповнилося б 90: цікаві факти про Євгена Сверстюка

13 Грудня 2017, 12:10
8683 Джерело: vsiknygy.net.ua

Вже три роки, як завершився життєвий шлях визначного волинського літературознавця і письменника Євгена Сверстюка, а сьогодні йому виповнилося б 90 років.

Євген Сверстюк народився у селі Сільце 1 грудня 1927 року. 

Район.Горохів підібрав декілька цікавих фактів про видатного земляка.

Факт 1

Євген Сверстюк один із найяскравіших і найпринциповіших шістдесятників, котрий казав: «коли не видно ясних доріг і сонячних плаїв, безсумнівною дорогою є найважча – дорога шляхетна».

Факт 2

На початку 60-х Євген Сверстюк став організатором напівлегальних українських вечорів і зборів, автором полум’яних противладних есе, учасником акцій протесту щодо репресій української інтелігенції.

Факт 3

До арешту в 1972 працював відповідальним секретарем редакції «Українського ботанічного журналу». Був засуджений на максимальний термін – 7 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. Йому були інкриміновані антирадянські твори, публічні виступи перед працівниками освіти з критикою ідеологічних стереотипів, окремі висловлювання.

Факт 4

Під час ув’язнення брав участь у численних акціях протесту – голодуваннях і страйках. На засланні працював столяром геологічної експедиції. Продовжував столярну роботу в Києві після відбуття покарання, у зв'язку з поїздкою в Американське посольство на зустріч дисидентів був звільнений. 

Факт 5

Мислитель і правозахисник помер 1 грудня 2014 року, рівно 23 роки після того, як відбувся Всеукраїнський референдум, де  90,32% громадян висловилася за незалежність України – головну мету життя Євгена Сверстюка, на яку він поклав усього себе.

Читайте також:

«Познайомилися на весіллі друзів, а пропозицію зробив за півтора роки», - Сергій Торчинський про знайомство з коханою

Зразковий працівник Горохівщини: він знав, коли, де і в якому будинку вже немає газу
 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024