Люди говорять: звідки походять назви сіл Шклінь та Брани

17 Грудня 2017, 09:16
6210

Увазі читачів пропонуємо колоритні судження уродженців півночі етнографічної Волині початку ХХ століття про походження назв їхніх рідних теренів.

Про це пише сайт «Хронікі Любарта»

Варвара Смаль, 1911 року народження, село Шклинь на Горохівщині: «Як говорили старі люди, в нашим селі колись ше за пана, прийшли чехи. То люди казали на них чеська колонія. Ото був єден пан, чех. Був крепкий господар. В старий клуні він робив шкло. Люди йшли до його з околишніх сіл, хуторів, несли голії, полотно, пшоно і міняли на шкло. Ото люди йшли до шкляра. А потим і село почали називати Шклінем».

Єфросинія Кривенька, 1912 року народження, Шклинь: «Люде мляли, шо назва Шклінь йде від того, шо в селі був склозавод, котрий рубив шкло для гукон. І людей, шо жили кругом, звали шклінцями. Нихто вже ни пам’ятає того заводу, а назва зусталась до тої пури».

Марія Клачук, 1911 року народження, село Брани Горохівського району: «Про то казали дуже давно стариї люди, їх вже нима. Було то ше туді, як татари на нас нападали і забирали наших людей у плен. А вуно ше туді так ни називалось. Були футори, туди прийшли тії татари. Вуни палили хати, студоли, хапали людей, худобу. То люди начали тікати у ліс і всилятися там. То були забрані люде – брані. Того й місто те так зачали звати – Брані. То вже теперішні люди гуворат Брани».

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024