Горохівський кадендар: 11 січня - день вшанування 14 тисяч немовлят вбитих Іродом

11 Січня 2018, 08:30
1242

Цього дня Церква згадує 14 000 немовлят, убитих за царя Ірода, печерського ченця Марка Гробокопателя і святого Лаврентія Чернігівського.

Лиха слава про іудейського царя Ірода – бузувіра і людиноненависника дійшла до нас крізь віки. Саме він хотів спочатку позбутися немовляти Ісуса, а потім, розлютившись, що це йому не вдалося, наказав винищити всіх немовлят (від двох років і менше) у Віфлеємі та поблизу нього.

Ця моторошна кривава історія спонукала багатьох художників (особливо в добу Середньовіччя) до створення чудових творів мистецтва, починаючи від Джотто і Маттео ді Джованні й закінчуючи Пітером Брейгелем Старшим.

Вшанування немовлят, убитих за правління Ірода, було встановлено Церквою в V столітті.

Вони були першими святими, постраждалими за Христа. В народі цей день традиційно вважався одним із найнещасливіших у році.

Святий Лаврентій Чернігівський жив у першій половині ХХ століття й відійшов до Господа в 1950 році. Під час гонінь на церкву був на нелегальному положенні, винаймав малесеньку кімнатку, де вночі приймав духовних чад.

У 40-их роках відновив Троїцький Чернігівський монастир, який на довгі роки став центром духовного життя краю. Саме Лаврентій Чернігівський благословив на служіння Церкві Володимира (Сабодана), коли той, ще малим хлопчиком, приїздив із матір’ю до Чернігова.

Іменинники нині Теофіл, Ганна, Євдокія.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024