Чому Сільце судиться з Цегівською сільрадою

23 Січня 2018, 15:38
3670

Жителька села Сільце Тетяна Янюк у блозі для Район.Горохів розповіла про те чому Сільце не хоче приєднуватися до Мар’янівської ОТГ разом з Цеговом.

В Україні у 2015 році стартувала надзвичайно важлива реформа, яка передбачає добровільне об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

Вона здійснюється з дотриманням таких принципів:

  1. Конституційность та законність;
  2. Добровільність;
  3. Економічна ефективність;
  4. Державна підтримка;
  5. Повсюдність місцевого самоврядування;
  6. Прозорость та відкритість;
  7. Відповідальності, згідно Статті 2 ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

В процесі об’єднання громад виникає ряд проблемних питань, до вказаного закону неодноразово вносились зміни, щоб максимально були враховані інтереси громад, так як вирішуються глобальні питання, що безпосередньо будуть впливати на життя людей в майбутні десятиліття.

Проблемна ситуація виникла і в нашому районі в процесі утворення Мар’янівської ОТГ.

Село Сільце перебуває у складі Цегівської сільської ради. До складу цієї ж ради входить ще три села: Цегів, Широке, Борочиче. Чисельність жителів ради - 3100 осіб. Питома вага села Сільце в складі ради – 23%.

У вересні 2017 року до Цегівської сільської ради надійшло звернення від Мар’янівської селищної ради про об’єднання в ОТГ з центром в смт Мар’янівка.

У жовтні проведено громадські слухання в чотирьох селах сільської ради, в яких загалом взяло участь менше ста людей, результат – три села – «за» об’єднання з Мар’янівкою, Сільце – проти, так як хотіло б об’єднатися з майбутньою Горохівською громадою.

І вже 10 жовтня на сесії Цегівської сільської ради прийнято рішення про надання згоди на добровільне об’єднання з смт Мар’янівка.

Проблема в тому, що законом не передбачено надання можливості в процесі об’єднання громад селам однієї сільської ради об’єднуватися з різними громадами.

Тобто, якщо Цегівська сільська рада прийняла рішення про надання згоди на об’єднання з Мар’янівкою, то по діючому нині законодавству, всі чотири села мусять об’єднуватися, Сільце в тому числі. Тут виникає питання, чи будуть дотримані принципи закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і надалі? Після об’єднання? Мабуть, ні. Відповідно до п.5 ст.4 ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» «якість та доступність публічних послуг, що надаються в об’єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання». Взагалі ця реформа проводиться з метою наближення послуг до людей, а тут виходить навпаки.

Жителям Сільця протягом десятиліть було надзвичайно незручно співпрацювати з Цегівською сільською радою, і хоча вже ніхто зараз не пам’ятає, чиє це було рішення (щодо утворення сільської ради саме в такому вигляді), але наслідки його сільчуки відчувають і донині.

Жителі Сільця бачать перспективу розвитку своєї громади в об’єднанні з Гороховом. Селище Мар’янівка знаходиться на відстані 16 км автошляхами від Сільця. Прямого автобусного сполучення Сільце з Мар’янівкою не має, тільки через автостанцію міста Горохів (незручна транспортна доступність).

А з містом Горохів у Сільця чудове транспортне сполучення, крім місцевих рейсових автобусів є транзитний транспорт (трасою Львів-Луцьк). Також відповідно до п. 4 ст.4 ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» «при прийнятті рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об’єднаної територіальної громади».

Жодна людина з села Сільце не працює в смт Мар’янівка. Частина жителів села доїжджає на роботу в місто Горохів, діти навчаються в горохівських школах, займаються в Будинку дитячої та юнацької творчості Горохова та Горохівській музичній школі, ряд підприємців з села провадять діяльність на території Горохова.

Основним аргументом жителів села Сільце щодо об’єднання з громадою міста Горохова є те, що зв’язки цих населених пунктів є взаємовигідні.

Територіально місто Горохів за останні роки значно розширилось в сторону Сільця. При об’єднанні з Мар’янівською громадою життя мешканців Сільця значно ускладниться, так як ускладниться доступність до публічних послуг, які будуть надаватися на рівні ОТГ, вирішення будь-яких соціально-економічних, особистих питань буде займати набагато більше часу і потягне фінансові затрати з бюджету сімей.

Ініціативна група жителів села Сільце звернулась в районну та обласну ради з проханням посприяти у вирішенні цієї дилеми.

Депутати Волинської обласної ради підтримали обґрунтоване звернення селян та надіслали звернення у Верховну Раду України з пропозицією внести зміни до ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які дали б можливість Сільцю об’єднатися з Гороховом, а не «йти» разом з Цегівською сільською радою в Мар’янівку.

Регіональний консультант з правових питань Асоціації міст України юрист Валентин Малиновський рекомендує вже розпочати процес відокремлення села Сільце від Цегівської сільської ради, однак, ця пропозиція не сприймається Цегівським сільським головою Валентином Фищуком, який налаштований на об’єднання з Мар’янівкою тільки разом з Сільцем.

Не знаходячи розуміння в Цегівській сільській раді громада села Сільце вирішила захищати свої інтереси в суді – подала позов про відміну рішення Цегівської сільської ради «Про добровільне об’єднання територіальних громад», прийняте у жовтні 2017 року. Процес триває.

21 січня в селі Сільце відбувся круглий стіл «Децентралізація: нові можливості і перспективи», а також громадське обговорення проекту рішення Цегівської сільської ради «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Ініціював заходи виконком Цегівської сільської ради.

Прийшло 56 людей. І хоча громада Сільця в черговий раз висловила свою думку про те , що не бачить перспективи в об’єднанні з Мар’янівкою і пропонує Цегівському сільському голові використати варіанти по вирішенню питання, пропоновані компетентними людьми по від’єднанню села Сільце від Цегівської сільської ради чи разом з сільчуками добиватись якнайшвидшого прийняття змін до законодавства, однак, порозуміння за 3 години активного обговорення не знайшли.

Домовились про наступну зустріч.

Коментарі
24 Січня 2018, 13:45
Децентралізація на сьогоднішній день - це невідворотний процес. Сільце за радянських часів завжди було в складі Цегівської сільської ради. Громада села Сільце ніколи не робила спроб створити свою громаду. Чому жителі Борочич, Широке, Цегова повинні підлаштовуватися під вас? Люди з Цегова, Борочич, Широке працють на підприємствах на Мар'янівці , Цегові. діти з цих сіл ходять до школи на Мар'янівку. Підтримка людей щодо об'єднання одностайна, щодо створення громади з центром у Мар'янівці. Можливо активісти села Сільце хочуть піару, тоді це інше питання. По великому рахунку відстань між Цеговом і Мар'янівкою 2 км., невже в цьому така велика проблема.
24 Січня 2018, 14:15
Так, рішення про створення Цегівської сільської ради з Сільцем у складі приймалось за радянських часів. Жителів Сільця ніхто не питав, чи це їм зручно, чи вигідно. На відміну від радянських часів зараз в незалежній Україні громадам дають право вибору і можливість вирішувати свою долю самим. Підлаштовуватись ні під кого нікому не треба. Треба пройти процес територіально-адміністративної реформи з максимальним ефектом для усіх громад, що об'єднуються. Подібні реформи проводяться раз на кілька десятиліть і є ключовими для майбутнього. Саме тому ми й ініціювали внесення змін до законодавства, які дали б можливість Сільцю приєднатися до Горохова, а селам Цегову, Широкому і Борочичам - до Мар'янівки.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024