У Горохові відбувся урочистий захід з нагоди Дня Соборності України

22 Січня 2018, 20:00
2043 Джерело: фото Ігоря Гуковського

У районному кінотеатрі «Волинь» горохівчани відзначили вікопомну дату для українського народу - 22 січня там відбувся захід-триптих до Дня Соборності України, сторіччя проголошення незалежності УНР та сторіччя битви під Крутами під назвою «За волю рідного народу». 

На початку ведучі заходу Валентина Гриб та Богдан Шкорупський розповіли, що 22 січня весь український народ із вдячністю згадує пам'ять тих, хто загинув в борні за волю, єдність, соборність і незалежність України.

Потому слово мала виконуюча обов'язки голови, керівник апарату Горохівської райдержадміністрації Людмила Косюк, яка розповіла про те, що українські землі постійно намагалися завоювати та роз'єднати, але сто років тому наш народ довів, що має право на власну державність.

Учасники заходу розповіли про прийняття Українською Центральною Радою ІV Універсалу 22 січня 1918 року та наголосили, що ця подія була завершенням столітніх прагнень українства мати власну державу. Проте реалізація ІV Універсалу була перервана наступом червоної більшовицької орди на Київ. На захист золотоверхої столиці стали молоді студенти-гімназисти. Вони зустріли ворога біля станції Крути і майже всі загинули, проте змогли на кілька днів затримати більшовиків і забезпечити підписання Берестейського мирного договору.

Герої Крут навічно залишилися в пам'яті українського народу. А через рік на Галичині утворилася ЗУНР і 22 січня 1919 року нарешті здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України - УНР і ЗУНР об'єдналися у єдину державу.

Глибоко торкали струн душі пісні у виконанні Лілії Колесник, Олени Бойко, а також народної аматорської хорової чоловічої капели (керівник - Тамара Мельник). Захід супроводжувався показом тематичних кінокартин.

У кінці свята всі глядачі та артисти виконали Державний Гімн України.








Фоторепортаж Ігоря ГУКОВСЬКОГО.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром