Чиновники у Горохові обговорили легалізацію зарплати

24 Січня 2018, 12:00
2104

У виконуючої обов'язки голови, керівника апарату райдержадміністрації Людмили Косюк 23 січня відбулася робоча зустріч із заступником начальника Локачинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Василем Нінічуком.

В ході зустрічі обговорено питання легалізації заробітної плати, яка є для Пенсійного фонду не лише джерелом наповнення бюджету, кошти якого витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги, а в першу чергу - це захист прав застрахованих осіб.

За словами посадовця, відповідно до чинного пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачено єдиний соціальний внесок.

До страхового стажу при виході на пенсію зараховують лише ті періоди, за які повністю сплачені внески із заробітної плати не менше мінімального розміру.

Чим вища заробітна плата застрахованої особи - тим більший розмір її пенсійної виплати. З січня 2018 року розмір мінімальної заробітної плати підвищено до рівня 3723 грн.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Крім того, ст.31 Закону про оплату праці (у редакції Закону № 1774) визначено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Якщо розмір заробітної плати у зв’язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної зарплати, проводиться доплата до її рівня.

Відповідно до абзацу 2 частини 5 статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» у разі якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024