Календар: 26 січня – Єрміла і Стратоніка

26 Січня 2018, 08:07
1099

Сьогодні церква згадує мучеників Єрміла і Стратоніка, які жили на початку IV століття за імператора Лікінія в Сингідоні (нині Бєлград).

Єрміл був священиком, проповідував християнство, але невдовзі його схопили і кинули до в’язниці. Одним із його тюремних охоронців був Стратонік. В дитинстві Єрміл і Стратонік товаришували, потім їхні шляхи розійшлися, і вони втратили зв’язок.

Стратонік не міг без сліз дивитися на страждання і муки друга. Спочатку він лише як міг допомагав йому, а потім привселюдно зізнався, що теж сповідує християнство. Обох чоловіків мучителі немилосердно катували, а потім зашили в рибальські сіті й кинули в Дунай. Невдовзі їх знайшли місцеві християни і поховали. Ось така сумна і зворушлива історія, ілюстрація незрадливої вірної дружби.

До речі, у сиву давнину Дунай (тоді Істр), так само як і узбережжя Чорного моря (Понт) замерзав «на кістку», сніги були під два метри, а мороз не менше 30. Про це можна прочитати, приміром, у «Скорботних елегіях» Овідія, який перебував у засланні в румунському містечку Томи (нині Констанца). 

Цього дня наші пращури підмічали: якщо пес спить більше, ніж звичайно, знехотя рухається й перестає гавкати – бути потеплінню. Яскраві присмерки – до холоднечі.

Іменинники сьогодні Петро та Яків.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024