30 січня: гортаючи горохівський календар

30 Січня 2018, 09:46
1551

Сьогодні, 30 січня, свої іменини святкують чоловіки на ім'я Віктор, Георгій, Іван, Павло, Антон та жінки на ім'я Антоніна. Бажаємо всім іменинникам щастя, здоров'я, успіхів та сімейного благополуччя. 

Професійне свято цього дня – у спеціалістів військово-соціального управління Збройних Сил України. Вітаємо людей цієї професії та бажаємо їм успіхів у їхній професії. Цей день запроваджений Міністром оборони України Михайлом Єжелем, який підписав наказ від 3 червня 2011 року «Про встановлення Дня спеціаліста військово-соціального управління Збройних Сил України».

Окрім цього, сьогодні відзначають Міжнародний день допомоги хворим на проказу, або, як його ще називають, Міжнародний день прав хворих на проказу. 

У народі цей день називали Антоном-перезимником, а також Антоніною-половинкою. Закінчувався холодний січень, половина зими вже була позаду, попереду вже ледь-ледь визирала весна, але все одно, довіри до погоди не було. Тому й казали: «Хитрий Антін з усіх сторін», «Прийшла Антоніна – зими половина».

Підмічали погоду: «Якщо вночі місяць обгородився хмарами – на вітер», «Розкаркалося гайвороння – невдовзі збереться метелиця». Цього дня зазвичай пекли толокняні колобки, що символізували сонце. В муку додавали яйце, вершкове масло, сіль, молоко, формували невеличкі кругленькі булочки й випікали.

А ще продовжували боротися з вроками. Брали гострого серпа й поперек доріжки, що вела до оселі, креслили лінію, тобто «відсікали» все лихе.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024