На Горохівщині виявлено інфекцію скарлатини

01 Лютого 2018, 18:48
3581

За минулий тиждень на скарлатину в області захворіло 20 дітей, що характерно для даної пори року. Взагалі з початку 2018 р. зареєстровано 58 випадків цієї недуги, найбільше у м. Луцьку — 67% від загальної кількості.

Спорадичні випадки цього захворювання реєструються в 6 районах області (Ратнівському, Рожищенському, Володимир-Волинському, Ковельському, Ківерцівському, Горохівському).Спалахів в організованих колективах на сьогодні немає.

Про це інформують Волинські Новини з посиланням на прес-службу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Для скарлатини характерна періодичність виникнення епідемічних ускладнень – 3-4 роки та осінньо-зимова сезонність. Останній підйом захворюваності на Волині відбувся у 2017 році, коли захворіло понад 700 осіб.

В 99% випадків скарлатини розвивається у дітей віком 2-10 років. Вважається, що до 10 років повинен сформуватися стійкий імунітет до гемолітичного стрептокока групи А, котрий є збудником скарлатини. Дорослі, як правило не хворіють на скарлатину, проте, особи з ослабленим імунітетом можуть інфікуватися при контакті з хворим (загалом до 10 осіб в рік).

Скарлатина – гостре, інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом через спільні іграшки, білизну, посуд та інші предмети побуту.

Джерелом інфекції є хворий на скарлатину або іншу хворобу, викликану стрептококом (ангіна, назофарингіт, стрептодермія, бешиха). Небезпечними є і здорові носії інфекції (такими вважаються 20% людей). Хворий заразний з першого дня захворювання. Інкубаційний період скарлатини 2-7 днів. Сприйнятливість людини до скарлатини досить висока.

Стрептококи стійкі в зовнішньому середовищі, зберігають життєздатність від декількох днів до декількох тижнів. Симптоми захворювання проявляються досить швидко, буквально за першу добу – висока температура, головний біль, лихоманка, втрата апетиту, млявість, болі в животі. На наступний день після стрибка температури з’являється дрібний висип на шкірі. Він найчастіше локалізується на обличчі, шиї, згинах кінцівок, збоку живота, на грудях і внутрішній поверхні стегон.

Цей висип супроводжується сильним свербінням і тому багато хто сприймає його як алергічну реакцію на ліки, харчову алергію. Протягом 14-22 днів людина остаточно одужує.

Вакцини проти скарлатини поки що не існує. Велике розмаїття стрептококів групи А не дозволяє знайти єдине правильне рішення в боротьбі з цією інфекцією. Самим дієвим методом лікування даної хвороби є антибіотики, проте, лише лікар повинен їх призначати. Чим раніше розпочати терапію, тим швидше хворий одужає, і вірогідність виникнення ускладнень у вигляді ревматизму значно знизиться.

Після перенесеного захворювання зберігається стійкий антитоксичний імунітет. Попередження поширення захворюваності скарлатиною досягається неухильним дотриманням санітарно-гігієнічного режиму в дитячих дошкільних закладах та інших організованих колективах, що включає: - раціональне наповнення груп; - дотримання групової ізоляції; - проведення щоденного ранкового прийому дітей, котрий передбачає недопущення в колектив осіб з проявами гострих респіраторних - вірусних інфекцій; - якісне вологе прибирання, провітрювання приміщень, миття посуду та іграшок; - неухильне дотримання правил особистої гігієни.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39