Свята, іменини та народні прикмети 12 лютого

12 Лютого 2018, 09:00
1902

Сьогодні на календарі понеділок, 12 лютого! Розпочніть ранок з чашечки ароматної кави та налаштуйтеся на позитивний  робочий день!

День ангела сьогодні святкують: Василь, Григорій, Іван.

Народні прикмети на 12 лютого:

  • 12 лютого відзначається Собор учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоуста.Погоду цього дня передвіщав місяць: якщо цієї ночі він був червонуватий, варто чекати сильного вітру. А сильний вітер, у свою чергу, вказував на сиру погоду: «Вітер здійнявся — до сирого року». Якщо вітер дув з півночі, а хмар не було, готувались до великих холодів.
     
  • Сьогодні розпочинається Масляна, або Сиропусний тиждень – останній тиждень перед Великим постом.
    Назва «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, натомість молочні – молоко, масло, сметану, а також і яйця, ще можна було вживати.
    Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.
    Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки. У цей час широко практикувалися й погостини. Жінки, зібравшись у гурти, відзначали у понеділок «початок Масної».
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024