У Горохівських школах навчається 5720 учнів

12 Лютого 2018, 12:35
2276

 Начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Білик, під час наради за участю начальників управлінь та відділів райдержадміністрації,  прозвітував про проведену  у 2017 році  роботу  відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації. 

За його словами, одним із головних засад державної політики та принципу освітньої діяльності відділу освіти, молоді та спорту є забезпечення якості освіти та якості освітньої діяльності. Досягнення цієї мети забезпечувалось шляхом формування основних ключових компетентностей, які зазначені у Концепції Нової української школи.

Заклади освіти району працювали  над  науково-методичною проблемою «Розвиток професійних компетентностей, інноваційної та методичної культури педагога в умовах реформування освіти».

У районі діє 51 заклад загальної середньої освіти, зокрема: 20 загальноосвітніх шкіл  І- ІІІ ступенів, 22 загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступеня, 8 загальноосвітніх шкіл І ступеня, один навчально-виховний комплекс “загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня - гімназія” м. Горохів.

З 01 січня 2018 року за рішенням районної ради від 08.12.2017р. №19/15 «Про передачу майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст району у власність Городищенської сільської ради ОТГ» передано 3 заклади освіти (ЗОШ І-ІІІ ст. с.Угринів, ЗОШ І-ІІ ст. с.Бережанка, ЗОШ І-ІІ ст. с.Михлин) до Городищенської сільської ради ОТГ.

У закладах освіти  району навчається 5720 здобувачів освіти (місто-1971, село-3749), функціонує 458 класів. Для здобувачів освіти, де менше 5 учнів у класах,  організовано індивідуальну форму навчання відповідно до Положення про індивідуальну форму навчання.  З урахуванням індивідуальних здібностей, стану здоров’я  і демографічної ситуації організовано індивідуальне навчання для 283 здобувачів освіти, з них за станом здоров'я 48. Для 11 здобувачів освіти з 6 закладів освіти організовано інклюзивне навчання (НВК „ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія” м.Горохів, ЗОШ І-ІІІ ступеня с.Підбереззя, Печихвости, Угринів, Шклинь,  с.Бужани).

У 2017 році отримали корекційно-розвивальний комплекс 1+2 для дітей інклюзивної форми навчання ЗОШ І-ІІІ ступеня с.Підбереззя.

 У закладах району  навчається 97 дітей – інвалідів (сільська місцевість– 54), 215  – за категорією потерпілих унаслідок аварії на ЧАЕС (сільська місцевість – 163), 29   дітей – сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 631 дитина з малозабезпечених сімей (510 – сільська місцевість), 32 дітей, батьки яких перебувають у зоні АТО, 102 дітей-ромів.

Для забезпечення дотримання конституційних прав жителів Криму, Луганської та Донецької областей, які змушені були переселитися до нашого району у закладах освіти району навчається 12 дітей.

Особлива увага в районі приділяється підготовці дітей до школи. З 615 першокласників до вступу в школу  виховувалися в ДНЗ  518 дітей (84%). Решта дітей проходили підготовку до школи на базах закладів освіти.

У районі функціонує 36  дошкільних закладів  освіти, у яких виховується 1414 дітей (міська місцевість - 5 ДЗО, 544 дітей;  сільська місцевість  - 31 ДЗО,  870 дітей). Діє 65 групи в ДЗО (міська місцевість – 21, сільська місцевість – 44).

9 клас у 2017 році закінчили 553 здобувачів освіти, з яких 34 отримали свідоцтва про базову загальну середню освіту з відзнакою; 11клас  закінчили 218 здобувачів освіти, з яких 4 отримали Золоті медалі та 4 - Срібні медалі.

Для потреб школярів курсує 15 шкільних автобусів, які підвозять 784 здобувачів освіти до закладів освіти  району, 1 орендований автобус, який підвозить 29 учнів та вироблено проїзні квитки на рейсові автобуси, якими підвозиться 106 здобувачів освіти. Всього підвозиться 919 здобувачів освіти, що становить 16%. У 2017 році закуплено шкільний автобус для ЗОШ І-ІІІ ступеня м.Берестечко.

У закладах  освіти району введено профільне навчання у 22 загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів, що становить 100%.

З метою забезпечення професійної орієнтації здобувачів освіти, сприяння вибору напряму профільного навчання в старшій школі у 8-9 класах введено допрофільне навчання, яким у районі охоплено 93% школярів.

Поглиблене вивчення предметів здійснюється в 10 загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів, якими охоплено 392 здобувачів освіти 8-9 класів (37%).

         Працюють міжшкільні факультативи із базових дисциплін в: ЗОШ І-ІІІст.м.Берестечко – математика, біологія, хімія, українська мова, інформатика, англійська мова, фізика; ЗОШ І-ІІІ ст.с.Вільхівка – трудове навчання; ЗОШ І-ІІІст. № 1 м.Горохова – історія, українська мова, математика, польська мова, інформатика, біологія, хімія; НВК "ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія" м.Горохів  – економіка, біологія, хімія,  інформатика, географія, математика, екологія, українська мова, фізика, німецька мова.

      На  базі 19 закладів освіти району працювали  літні мовні табори.  292-є школярів вчилися практично застосову­вати знання з англійської,німецької та французької мов, отримані протягом навчального року. 18 таборів працювали за ІІІ програмою, тобто на базі таборів з денним перебуванням з дворазовим харчуванням. Заняття літнього  мовного табору ЗОШ І-ІІІ ст. м. Берестечко, який працював за програмою „Go Camp”, проходили відповідно до І програми, тобто на базі ЗНЗ без харчування. У таборі працював волонтер, носій мови.        

Враховуючи те, що одним із базових компонентів Концепції «Нової української школи» є партнерські відносини між учнями, учителями і батьками, особлива увага звертається   на розвиток в закладах освіти учнівського самоврядування, на те, щоб здобувачі освіти, як організований колектив, могли на рівні  співпрацювати з колективом педагогів, відстоювати свої інтереси. Працює районна школа голів учнівського самоврядування «Лідер». Старшокласники є наставниками молодших школярів у роботі  по програмі «Добрик крокує планетою». Активно співпрацюють з учкомами  дитячі організації «Козацька республіка», які діють при всіх закладах освіти району. Щорічно у червні відбуваються районні зльоти дитячих організацій. 

    Найголовнішим напрямком діяльності відділу освіти, навчальних закладів  було і залишається  здоров’я і фізичний розвиток дітей.  У 20 навчальних закладах району працюють медичні працівники. Усі учні шкіл району пройшли поглиблені медичні огляди на базі амбулаторій загальної практики сімейної медицини та центру первинної медико-санаторної допомоги. У 2017 році виявлено 688 патологій.

Має вагомі здобутки і КДЮСШ ім. О. Баламута. Вихованці школи постійно беруть участь у першостях, чемпіонатах області та чемпіонатах України, міжобласних та міжнародних турнірах, на яких неодноразово стають  переможцями та призерами змагань.

          У районі постійно ведеться робота щодо зміцнення навчально-матеріальної  та матеріально-технічної бази закладів освіти.

Проте залишається проблема недостатнього фінансового забезпечення навчальних закладів для оновлення фонду шкільних бібліотек сучасною навчально - методичною літературою, оновлення комп’ютерної техніки, придбання кабінетів природничо-математичних дисциплін.

З обговорених питань в.о.голови, керівник апарату райдержадміністрації Людмила Косюк висловила слова вдячності керівникам за проведену результативну роботу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39