Лобачівські театрали влаштували справжнє свято у Звинячому

04 Березня 2018, 10:00
5913

Народний аматорський театр Будинку культури села Лобачівки активно гастролює теренами Горохівщини – 3 березня актори представили постановку п'єси Миколи Куліша «Мина Мазайло» у селі Звиняче. Постановку вистави здійснив режисер театру, Народний артист України Петро Панчук.

Про Лобачівський народний аматорський театр написано і сказано чимало. «Район.Горохів» не раз розповідав про те, як цей неперевершений сільський колектив дивував майстерністю навіть жителів столиці. Щоб ще раз переконатися у геніальності відомих горохівських театралів ми вирушили у село Звиняче, де 3 березня Лобачівська трупа зіграла «Мину Мазайла».

Велике і охайне приміщення та простора сцена місцевого Будинку культури повністю відповідали усім стандартам театру. Як розповіла сільський голова Тетяна Панасюк, заклад культури відновили майже з нуля, створили гарний концертний зал, зараз завершують ремонт у фойє, обладнали й кімнати для артистів.

Попри тріскучий вечірній мороз у залі залишалося небагато вільних місць, адже для села приїзд театру, та ще й місцевого, – справді, непересічна подія. Вражає й те, що подивитися виставу прийшло багато діточок та молоді.

Розпочався вечір, щоправда, із сумної ноти: художній керівник Лобачівського театру Андрій Корнейко оголосив, що 3 березня відзначає День народження мама загиблого Героя АТО Андрія Ліщини та вручив їй подарунок. Присутні у залі стоячи аплодували жінці, яка виховала справжнього патріота нашої держави, гідного сина України.

Андрій Корнейко і мама Героя АТО Андрія Ліщини
Андрій Корнейко і мама Героя АТО Андрія Ліщини

Запросили народний театр у Звиняче сільський голова Тетяна Панасюк та депутат райради Оксана Камоцька:

«Приїзд Лобачівського театру у Звиняче був би неможливим, якби не наша односельчанка, депутат Горохівської райради Оксана Камоцька» - додає Тетяна Панасюк.

«Так, хотіла зробити щось для жителів села, – приєднується Оксана Камоцька, – от і вирішила запросити своїх добрих друзів-театралів. Коли наші люди за своїми клопотами встигнуть поїхати, скажімо, у Горохів чи Лобачівку? А так хтось уже прийде і побачить направду цікаву виставу. Добре, що підтримала мене сільська рада і, зокрема, Тетяна Дмитрівна, і тому з упевненістю ми пообіцяли артистам: «Якщо навіть не прийде 150 людей, ми все компенсуємо з власного бюджету».

1
Оксана Камоцька і Тетяна Панасюк
Оксана Камоцька і Тетяна Панасюк

До слова, Звиняче попри те, що упевнено тримає стандарт значного інфраструктурного центру, ще й дбає про розвиток місцевої культури. Сільський актив разом із Тетяною Панасюк та директором Будинку культури Юрієм Павліком щороку тричі організовують грандіозні концерти - спочатку відзначають День села, потім примножують народні традиції на Івана Купала, а завершують цикл свят Днем працівника сільського господарства. Два роки тому свою майстерність селянам демонстрував відомий далеко за межами нашої держави Заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «Колос» із Торчина Луцького району (керівник – Народний артист України Олександр Огородник).

…Бурхливі оплески та слова вдячності глядачів були найпершим свідченням того, що вистава вдалася. Дехто із залу не зміг стриматися і прямо під час останнього поклону артистів піднявся на сцену, щоб потиснути руку художньому керівникові театру Андрієві Корнейку. А перед цим були півтори години незабутніх вражень та емоції, що, без сумніву, переповнювали кожного присутнього у залі.

Лобачівську театральну трупу створив шість років тому Народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, провідний актор столичного театру імені Івана Франка Петро Панчук. Він і займається режисурою кожної постановки. У Звиняче Петро Фадійович приїхати не зміг, оскільки грав роль у театрі в Києві, але перед виставою зателефонував до Андрія Корнейка і побажав успіху.  

Актори-панчуківці розповідають, що й самі нещодавно повернулися з Києва. Там вони двічі грали «Мину Мазайла» перед такими світочами національної культури, як академік Микола Жулинський, Народний артист України Богдан Бенюк, Заслужений діяч мистецтв України, режисер театру імені Івана Франка Петро Ільченко та інші. «Там було багато критиків і всі вони казали що в нас є найголовніше – душа, – мовить Андрій Корнейко. – Такої душевності та щирості часто бракує артистам, які виступають заради слави та грошей. Але нам абсолютно однаково, чи перед нами столична публіка, чи прості жителі села, ми всім даруємо прекрасне».

До театральної трупи теж входять звичайні лобачівці: художній керівник театру Андрій Корнейко та його син Сергій (до речі, студент факультету театру і кіно РДГУ), заступник директора ЗОШ І—ІІІ ступенів села Лобачівка Зоряна Бойчук, працівник охорони Богдан Квятковський, землевпорядник сільської ради Світлана Шевчук, талановита учениця місцевої школи Настя Савчук (не так це просто – сісти на шпагат і зробити мостик прямо на сцені), студентка філологічного факультету РДГУ Софія Сітовська та, звичайно, Людмила і Серафим Панчуки. Музичне озвучення вистави майстерно оформили вчитель музики Лобачівської школи Олександр Шепшелей і студентка Софія Корнейко.

1
Андрій та Сергій Корнейки
Андрій та Сергій Корнейки

Щирі оплески багаторазово переривали постановку. Оскільки п’єса є трагікомедією, були моменти, під час яких глядачі заходилися щирим сміхом, а були й такі, коли мимохідь з’являвся привід для серйозних роздумів.

Коли виходили з Будинку культури, думки переповнювало миттєве враження: «Ось таке воно, справжнє культурне свято у горохівському селі, просте і водночас велике, непомітне, але настільки духовно невичерпне. Побільше б іншим регіонам такої ініціативності, духовної краси та неймовірної самовіддачі!»

P. S.  Театралам після постановки від душі подякували депутат Горохівської райради Оксана Камоцька та Звиняченський сільський голова Тетяна Панасюк, щиро побажавши їм нових творчих звершень. А через кілька хвилин Тетяна Панасюк ще й анонсувала, що цьогоріч на День села у Звинячому дасть концерт ще один відомий лобачівський гурт «Відлуння».

Роман НОВОСАД

1

1

1

1


1

1


1



1


1


1






1















 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024