Депутати райради розповіли, чому не підтримали «Свободу» у питанні про прапор ОУН

04 Березня 2018, 16:35
5454 Джерело: фото ілюстративне

Горохівська районна рада не ухвалила рішення вивішувати під час пам’ятних дат національно-визвольної боротьби червоно-чорний прапор. Для прийняття такого рішення забракло двох голосів.

Нещодавно про деталі розгляду цього резонансного рішення повідомляли різні інтернет-видання та громадські діячі на своїх сторінках у мережі Facebook.

Зокрема, горохівські свободівці опублікували список людей, що не проголосували за прийняття постанови, у якому значилися Віталій Клемба, Людмила Корсун, Юрій Обишук, Андрій Філат, Микола Крисюк, Михайло Стецюк, Аркадій Шостак, Оксана Камоцька та Володимир Линчук.

Проект рішення про використання революційного прапора ОУН на території Горохівщини був внесений на розгляд сесії фракцією ВО «Свобода» в районній раді. Доповідала з цього питання голова фракції Валентина Магурчак.

Проголосувати за таке рішення обранців району закликали член ОУН, легендарна зв’язкова УПА, політв’язень сталінських таборів Тамара Криштальська, учасник російсько-української війни, депутат районної ради Андрій Тимчишин, голова Горохівської міської організації ВО «Свобода», депутат районної ради Леонід Кравчук.

Для ухвалення відповідного рішення в Горохівській районній раді забракло голосів. «За» проголосували 19 депутатів із 40 обраних до складу районної ради. 10 присутніх у сесійній залі депутатів рішення не підтримали.

Голова свободівської фракції в районній раді Валентина Магурчак прокоментувала результати голосування:

«Під час сесії з вуст нашого земляка, учасника московсько-української війни, ветерана-добровольця Петра Бабія прозвучали риторичне запитання: «А ви задумувалися, яким стане синьо-жовтій прапор, окроплений нашою кров’ю?». Але навіть ці слова не зачепили совісті тих депутатів-перевертнів, які утрималися. Воістину правду казав колись Симон Петлюра: «Не так страшні московські воші, як українські гниди!»

Район.Горохів поцікавився у депутатів, які не підтримали такого рішення, про причини їхнього вибору.

Віталій Клемба, заступник голови райради, член Радикальної партії Олега Ляшка:

«Партія «Свобода» повинна взяти до уваги те, що попри той факт, що вони зараз намагаються нав’язати використання червоно-чорного прапора на державних установах, на жаль, в Одесі його не використовуватимуть, у Харкові не використовуватимуть, в Миколаєві, тільки тут, на Заході. Це не є любов’ю до України, це такий спосіб роз’єднати суспільство. Станом на сьогодні цей прапор може використовуватися на будь-яких політичних заходах, його можна повісити біля будинку, проте на державних установах має бути прапор один. «Свобода» таким чином робить розбрат в країні. У Донецьку та Луганську висіли теж два прапори, а сьогодні там уже нашого стягу немає. Мені прикро, що на сесії райради не було представників Служби безпеки України, які повинні контролювати таку діяльність, адже нам погрожували, розумієте, на нас пробували чинити тиск. Наші депутати висловили свою думку, правильну державницьку позицію. А такі дії свободівців просто-на-просто приведуть до нового періоду «отаманщини». Закликаю всіх любити і поважати наш український синьо-жовтий прапор».

Оксана Камоцька, начальник відділу агропромислового розвитку управління регіонального розвитку РДА, депутат райради, безпартійна:

«Я утрималася при голосуванні. Я не політик і не історик. Кожен співає пісню із своєї дзвіниці і каже, що це правда. Я правди не знаю. Тому приймати такі рішення про долю моїх виборців я не можу. Це повинна сказати кожна людина. Хоч я не маю нічого проти цього прапора, я поважаю людей, я поважаю знамено, я поважаю вчинки патріотів, їхнє розуміння. Але такі резонансні політичні рішення я стараюся оминати. Але думку кожного, навіть Леоніда Кравчука, який обізвав мене на сесії райради «політичною повією», я поважаю. Я державний службовець. Є закон про державний прапор. Якщо червоно-чорний прапор стане державним, я його вивішу. А інші якщо хочуть носити біля серця, хай носять, хочуть вивісити, хай вивішують, це їхня воля. Кожна людина має право на свою думку, проте чи допустимо депутату райради так принижувати інших, називаючи їх повіями? Тим більше, що я в своєму житті ніколи не бігала із партії в партію, не підтримувала жодної з них і моя посадова інструкція гласить не підтримувати жодної політсили. Я працюю на роботі, дохід від неї – мій єдиний дохід. У мене двоє внуків, чоловік безробітний, я не маю магазинів, я ніколи за посадою нічого не привласнила, не взяла ані шматочка землі. Кожна людина, яка вчора засудила мене, дуже добре знає, що на мене неможливо знайти компромат. Я нікого не оббрехала, я нікого не обдурила ніколи, я в житті нічого для себе не просила, я була таким самим активним волонтером, як багато із них, я вантажила продукти, я носила консервацію, збирала кошти. Я нікого із тих, хто мене вчора ображав навіть думкою не засудила. Проте вдячна їм, що вони показали «хто є хто». До речі, у мережі з’являлася інформація, що я голосувала проти. Так от, через ваше видання хочу передати, що обурена такими висловами. Я буду діяти, я не сидітиму мовчки. Якщо я утрималася, це не означає, що я проти».

Андрій Філат, депутат райради, член Радикальної партії Олега Ляшка:

«Моя позиція така, що в нас має бути один прапор, один герб і один гімн. Собі вдома можна вивісити, що хочеш і як хочеш. Я перепитав своїх виборців, і ніхто мені не упрікнув. Бо якщо кожна партія захоче повісити свого прапора, то настане хаос. Або міняти Конституцію. У мене є своя точка зору на це питання, але це не означає, що я менше за інших люблю Україну. А то виходить, що, якщо ти в «Свободі», то, значить, патріот, а якщо в іншій партії – зрадник.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024