Медицина Горохівщини: що мали у 2017 і які плани на 2018 рік

06 Березня 2018, 12:41
8033 Джерело: фото ілюстративне

У Горохівській ЦРЛ відбулося розширене засідання підсумкової медичної ради. 

Головним і єдиним пунктом  порядку денного було питання «Про стан здоров’я населення, результати діяльності установ охорони здоров’я району на 2017 рік та завдання на 2018 рік». Про це пише газета «Волинь-нова».

Про те, чи стали жителі району здоровішими, наскільки кваліфікованими кадрами і якими фінансами володіє медицина району і які завдання ставить для виконання у 2018-му році, розповів головний лікар району Валерій Коба. Доповідач також зробив аналіз стану і проблем лікування цукрового діабету, туберкульозу, онкологічних захворювань, анестезіології і реанімації, акушерства та гінекології, педіатрії, результатів функціонування стаціонарних відділень, хірургічної діяльності, а також роботи допоміжних служб.

Так, медичну допомогу населенню Горохівського району надають Горохівська ЦРЛ зі стаціонаром на 157 ліжок і поліклініка на 250 відвідувань у зміну, Горохівська стоматологічна поліклініка, Берестечківська РЛ на 30 ліжок і поліклініка на 110 відвідувань, 10 амбулаторій сімейного типу, 62 ФАПи, які входять до Горохівського центру первинної медико-санітарної допомоги. На жаль, низькою є забезпеченість району лікарями і середнім медичним персоналом.

Наскільки злагоджено всі вони працюють в умовах реформування галузі медицини? Промовці  у виступах були відвертими: активність надання послуг первинною ланкою бажає бути вищою, коли йдеться про виявлення ВІЛ-інфікованих, хворих на туберкульоз, дітей-інвалідів та про щорічне обстеження жінок усіх вікових груп.

Прозвучало, що лікарня розділилася, але людям це байдуже, бо вони потребують однаково якісних послуг щодо свого здоров’я від первинної і вторинної ланки. До вторинної і третинної ланки приводить  відсутність діагностики, надання якісної першої медичної допомоги.

У порівнянні з 2016 роком із 1251 до 1306 збільшилася  кількість хворих на цукровий діабет. Із 50,22 до показника  40, 64 зменшилася  захворюваність на туберкульоз, і це, як акцентував Валерій Коба, завдяки тому, що у лікарні з’явився фахівець.

Летальність від онкозахворювань у  2017 році становить 33,6 відсотка проти 29,5,  28,7 відсотка  у минулих роках. По дільницях найвищий відсоток занедбаних випадків зафіксовано у Звинячому – 25,9, Бранах – 28,5, Шклині – 22,0, Берестечку – 38,2, Сенкевичівці – 25,5, Мар’янівці – 34,7% Перемилі – 32,2%.

Згідно зі статистикою, у 2017 році у Горохівській ЦРЛ було проведено 1349 операцій (1428 – у 2016-му році).  При цьому Валерій Коба констатував, що протягом трьох років відмічається зниження хірургічної активності.

Завідувач пологового відділення Горохівської ЦРЛ Оксана Якобчук доповіла, що за останні три роки кількість пологів зменшилася з 508 до 457. Проаналізувавши ситуацію, вона назвала вкрай незадовільним цитологічний скринінг (раннє виявлення захворювань) у жіночого населення (22 відсотки у 2017-му році проти 36 і 45 у 2016-му і 2015-му роках, в тому числі 367 жінок обстежено у ФАПах. Вихід є, вважає пані Оксана і пропонує колегам із Центру ПМСД погодити графік виїздів акушерів-гінекологів у ФАПи і звітувати про них у письмовій формі. 

Заступник головного лікаря Горохівського ЦПМСД Ірина Кауза озвучила невеселий факт: чисельність населення Горохівського району за останні чотири роки зменшилася з 53,194 до 51, 671 осіб. Серед хвороб на першому місці – захворювання системи кровообігу, органів дихання, новоутворення.

Першочерговими завданнями первинної ланки медицини Горохівщини є реконструкція приміщення для Скобелківської, Лобачівської, Журавниківської, Печихвостівської амбулаторій загальної практики сімейної медицини  і покращення матеріально-технічної бази закладів ПМСД, укладення сімейними лікарями, згідно з вимогами реформи, угод з пацієнтами.

В.о завідувача дитячого відділення Ірина Псюк закликала колег із сіл активізувати роботу щодо виявлення дітей-інвалідів. Завідувач терапевтичного відділення Богдан Ємчик увагу присутніх зосередив на профілактиці і виявленні на ранніх стадіях серцево-судинних захворювань. Заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності Оксана Губська інформувала, що жителі району можуть придбати путівки в оздоровчі заклади. На жаль, через безгрошів’я подбати таким чином про своє здоров’я бажаючих поки що небагато.

На нараді в.о. голови райдержадміністрації Людмила Косюк вручила спільні подяки райдержадміністрації і районної ради колективам Горохівської ЦРЛ, Берестечківської РЛ №2, Горохівської стоматологічної поліклініки і Горохівського Центру ПМСД.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024