У Горохові чарівні заспіви дарував Національний хор імені Верьовки

30 Квітня 2018, 19:15
Солісти хору імені Верьовки разом із виконуючим обов'язки директора РНД «Просвіта» Тарасом Грибом 6590
Солісти хору імені Верьовки разом із виконуючим обов'язки директора РНД «Просвіта» Тарасом Грибом

Увечері 29 квітня у Горохові можна було зустріти велику кількість людей, що поспішали до стін районного народного дому «Просвіта». Афіші повідомляли: «У місті виступатиме хор імені Григорія Верьовки».

Важко знайти в нашій державі людину, яка ніколи нічого не чула про цей славетний колектив, який по праву іменується легендою української музики. Як розповідали перед концертом горохівчани, не всі вірили, що настільки відомий хор приїде у провінційне місто на Волині. Та коли залунали перші ноти, будь-які сумніви зникли.

Зала закладу культури заповнилася вщерть, адже чимало людей приїхало із довколишніх сіл, щоб також припасти до цілющого джерела українства та народної музики. І от – момент: розгортається завіса і на сцену виходять солісти Національного академічного Заслуженого українського народного хору імені Григорія Верьовки!

2

Скажу чесно: таких овацій, які лунали цього дня у горохівській «Просвіті», не доводилося чути ще ні разу. Кожна пісня колективу відзначалася не лише майстерністю виконання, а й глибоким змістом, символізмом та цікавою й оригінальною обробкою.

Своєрідним «доповненням» до багатьох номерів були виступи великої танцювальної групи. Так, можна було побачити на сцені і красуню Весну, і енергійних гуцулів, і запальних подільчан, і хоробрих та мужніх козаків.

2

2

Під час виступу у залі усе немов завмерло, не чути було ні телефонних гудків, ні чиїхось пустопорожніх розмов. Ось як може зачарувати людей народне мистецтво. А після концерту багато горохівчан ще довго розповідали про те, що подібного ще ніколи в житті не бачили – це і є найкращою оцінкою рівня колективу.

Наприкінці концерту солістам хору щиро подякувала начальник відділу культури Горохівської райдержадміністрації Діна Колесник, зазначивши:

«Наша дума, наша пісня, не вмре, не загине!» Приємно, що наш районний народний аматорський колектив «Горохівчанка» мав можливість виступати із вами на одній сцені на острові Хортиця в День українського козацтва. Ми тоді чи не найбільше вам аплодували і кричали «Браво!» А сьогодні всі пересвідчилися, що ви своєю працею тримаєте на найвищому рівні українську культуру, примножуючи славу колективу виступами не лише в обласних центрах, а й у містечках».

2

Слова вдячності хору адресував і голова Горохівської міської організації ВО «Свобода» Леонід Кравчук, а також чимало глядачів концерту. Колектив у свою чергу висловив щиру вдячність за сприяння в організації концерту інформаційному сайту «Район.Горохів», бару «П’ятниця», бару «Морс», виконуючому обов’язки директора РНД «Просвіта» Тарасові Грибу, а також організатору заходу – компанії «Tihonov concert and event agency» у складі Євгена Тихонова, Юрія Янчука та Андрія Мацкевича.

«Усе було дуже круто! Рідко коли виступ такого колективу можна побачити у нашому місті. Пам’ятаю, як приїхали на Хортицю з «Горохівчанкою», виступили, а нам говорять: «На вас чекає сюрприз». Ми пішли собі гуляти, аж тут повертаємося і чуємо, що дуже гарно співає якийсь хор. Батько (знаний горохівський музикант Василь Гриб. – Авт.) каже: «То хор імені Верьовки». Прийшли – дійсно він. Досі не можу забути тих вражень, які переповнювали тоді душу. А сьогодні все це повторилося. Дійсно, концерт вдався!» - ділиться враженнями виконуючий обов’язки директора районного народного дому «Просвіта», соліст народного аматорського колективу «Горохівчанка» Тарас Гриб.

«Не приховую: побачивши на початку виступу невелику кількість учасників цього колективу, чого гріха таїти, подумала, що для провінціалів буде якась ерзац-підробка. Проте помилилася: це був якраз той випадок, про який кажуть: «Не кількістю, а якістю». Протягом усього концерту на сцені була присутня її величність Пісня: українська народна, також – сучасна, авторства відомих композиторів, романси, зарубіжна класика. Вразило, як уміло презентували себе солісти, музиканти: сопілкар, скрипаль, цимбаліст, а також – віртуоз-баяніст, барабанщик, контрабасист. Народні пісні отримали нове звучання. Хвилюючим був момент, коли у народній пісні «Ой полечко-поле» хоралом прозвучала мелодія, на жаль, останнім часом гірко-знаменитої «Пливе кача по Тисині», - зазначає глядачка концерту, учитель-філолог школи села Ощева Наталія Новосад.

2

2

«Район.Горохів» мав унікальну можливість поспілкуватися із директором-розпорядником Національного хору імені Григорія Верьовки, заслуженим діячем мистецтв України Ігорем Курилівим. Вдалося навіть взяти невеличке інтерв’ю.

2
Заслужений діяч мистецтв України Ігор Курилів
Заслужений діяч мистецтв України Ігор Курилів

- Ігоре Володимировичу, у хору зараз тривають гастролі Україною?

- Ми це робимо, а зараз отак пройшлися по малих залах, хоч і не повним складом (повним ми не змогли б поміститися тут на сцені), тому що народ нас чекає. Приїхали невеликим складом, але при цьому старанно підбирали репертуар, готувалися, всі наші хористи прослуховували наші номери в Києві, щось підказували, і вийшла отака концертна програма, з якою ми можемо гідно себе презентувати у невеликих залах. Наш колектив об’їхав 110 країн світу, це флагман мистецтва України, минулого року ми дали 67 концертів. І прикметно, що приймають колектив скрізь однаково: і в столицях, і в районних центрах. Усюди довго лунають оплески!

- Особливо вразили глядачів неповторні голоси солістів хору. Можете когось особливо відзначити?

- Дійсно, виступала заслужена артистка України, солістка хору Олена Комісаренко. Зокрема, у її виконанні звучали кілька оригінальних пісень часів визвольних змагань та часів діяльності УПА, які ми готували на концерт до Дня Захисника України.

- У сучасної молоді увага до народної пісні переростає у захоплення сучасними музичними стилями. Чи відчутно це на концертах хору імені Верьовки?

- Справа в тому, щоб не змішувати грішне з праведним. Я не дуже підтримую те, що молодь нині робить з українською піснею. Іноді доводиться слухати такі невдалі обробки пісень, що не розумієш, де знайти серцевину тієї пісні. Ми ж формуємо справжнє мистецтво, український мелос, можемо робити обробки, але ніколи не відходимо від суті твору. Я підтримую молодь, але для мене найперше існує справжнє мистецтво: воно або є, або його нема.

- Ваш хор довгий час очолював Герой України, народний артист України Анатолій Авдієвський. Чи звучали сьогодні пісні в його обробках?

- Анатолій Тимофійович – легендарна людина. Він по праву може ввійти до Книги рекордів Гіннесса, адже він 50 років без зміни був керівником хору імені Григорія Верьовки. Так, було кілька пісень в його обробці сьогодні, ми це постійно виконуємо, постійно згадуємо про нього. Перевагу в репертуарі надаємо все ж народним пісням: вони якнайповніше розкривають глибину української душі. Шануємо й твори сучасних композиторів, зокрема Ігоря Шамо чи Олександра Білаша.

2

2

- Що вас спонукає приїжджати у невеликі містечка?

- Хіба жителі провінційного міста мають багато можливостей почути хор імені Верьовки? А люди ж хочуть почути справжню пісню. Тому ми їдемо до всіх. Подивіться, як нас гарно сьогодні сприймали, які в людей одухотворені обличчя, скільки в них емоцій, як вони сьогодні відгукувалися про наш виступ. Тому треба їхати до людей. На те ми і є національним колективом. Це наша нація, це наш народ.

- Ми чули, що ваш приїзд сюди став можливим завдяки спонсорам. Чи допомагає вам у розвитку держава?

- Навіть не питайте. Держава зараз нищить культуру. Ми б із державною «підтримкою» ніколи сюди не приїхали. Ми не потрібні державі, культура фінансується по залишковому принципу. Але ми мусимо йти до людей, бо вони нас люблять і шанують.

2

2

2

- Плануєте ще раз відвідати Горохів?

- Коли виступали у Сарнах, то нас відразу запросили приїхати і виступити ще раз, приїхали в Дубно – районна адміністрація запросила на День міста. Якщо будете запрошувати, обов’язково приїдемо, ми ніколи нікому не відмовляємо в концертах.

- Дякуємо за розмову і, надіємося, до нових зустрічей!

2

2

2

Роман НОВОСАД, «Район.Горохів»

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024