Горохівська вода отруєна пестицидами

05 Травня 2018, 09:02
Горохівчанам небезпечно вживати воду зі свердловин 4946
Горохівчанам небезпечно вживати воду зі свердловин

Горохівчанам небезпечно вживати воду зі свердловин, через знайдене ще минулого року сховище отрутохімікатів. Досі не дослідженими залишаються сільські криниці, в які поступає вода з інших водоносних пластів. Тож поки не має постійного джерела чистої питної води.

За дорученням голови Волинської обласної державної адміністрації, Олександра Савченка, у Горохівській райдержадміністрації відбулось засіданя комісій техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та з питань поводження з безхазяйними відходами.

Засідання відбулось 4 травня, повідомляє на свої сторінці в Facebook Сергій Кошарук

Ще минулого року у селі Бужани на території колишнього господарського двору колгоспу було знайдено сховище отрутохімікатів. Захоронені вони тут вже давно. Тутешні мешканці розповідають, що це був симазин – хімічний препарат для боротьби з бур’янами.

Така знахідка дуже непокоїть не лише мешканців Горохівського району, а й усю область. Особливе занепокоєння це викликає в обласної влади, адже пригадується ситуація з ковельським ветсанзаводом. 

Наразі працюємо над тим, аби захистити населення від впливу цієї небезпечної знахідки. У минулому році за рахунок коштів сільського та районного бюджетів проведені роботи з тампонажу недіючих свердловин, аби унеможливити попадання у водоносні горизонти забруднення з ґрунту. Проведені після здійснення цих заходів дослідження води дали покращені результати. Проте джерело забруднення залишилося і в певній мірі продовжує негативно впливати на екологічну ситуацію.

Нещодавно у ЗМІ повідомлялося, що у місцевих свердловинах норма пестицидів була перевищена майже в 100 разів, а симазину — в 40-43 рази. А також йшла мова про те, що забруднено воду через ґрунти. Дослідження журналісти здійснювали у одній з обласних лабораторій. 

Держпродспоживслужбою відібрані проби води і відправлені в Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. академіка Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров’я України. Результат дослідження був інакший: норми симазину не перевищені, проте загалом результати кількості пестицидів у воді є незадовільними. Окрім цього, виявили і підтвердили наявність металохлору, ацетохлору та промтетрину.

Державна екологічна інспекція також здійснила повторне дослідження ґрунту, яке у деяких пробах вказано на декількакратне перевищення норм, щодо отрутохімікатів.

Олександр Савченко дав доручення ліквідувати джерело забруднення на місці колишнього сховища пестицидів. Результати досліджень води та ґрунту дали підстави місцевій комісії з питань безхазяйних відходів прийняти рішення про видалення небезпечних відходів та очищення осередків забруднення від залишків пестицидів. Місцева комісія ТЕБ і НС у свою чергу розглянула питання та окреслила чіткі завдання для усіх задіяних сторін.

Завданням №1 посадовці називають забезпечення людей необхідною кількістю води для харчових потреб. 

За рішенням комісій було розроблено план й інших необхідних дій. 

ОДА тримає ситуацію на щоденному контролі до повного вирішення та готує питання до розгляду обласним депутатам.

1
Державна екологічна інспекція також здійснила повторне дослідження ґрунту,
Державна екологічна інспекція також здійснила повторне дослідження ґрунту,

Завданням №1 посадовці називають забезпечення людей необхідною кількістю води для харчових потреб
Завданням №1 посадовці називають забезпечення людей необхідною кількістю води для харчових потреб

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром