Прогноз погоди в Горохові на вівторок, 22 травня

22 Травня 2018, 08:00
1329

Зранку в Горохові буде невелика хмарність, без опадів. Вдень очікуйте грозових хмар, а ввечері й дощ.

Температура повітря:

  • вранці: +10 градусів;
  • вдень: +22 градусів;
  • ввечері: +22 градусів.

Народний прогноз погоди:

Сьогодні святого Миколая чудотворця – «старшого серед усіх святих», «скорого помічника». Саме святий Миколай, за народними повір’ями, витягає селянського воза з болота, зберігає посіви від граду, рятує подорожнього від смерті, є покровителем скотарів, свійської худоби і диких звірів. Хоч «весняний» Миколай і не такий урочистий, як «зимовий», але й він шанувався православним людом і був позначений деякими цікавими обрядодіями.

Найурочистіше його відзначали гуцули, влаштовуючи «полонинський хід» – вигонили тварин на полонини. Там старший чабан розпалював «живий огонь», який мав горіти до кінця сезону, себто до глибокої осені, коли полонинський хід повертався на зимове стійбище. На Херсонщині в цей день наймали робітників («строкачів») аж до Покрови (14 жовтня). На Поділлі в піч клали шматок заліза, щоб «вовки не брали худобу». В Сербії були впевнені, що після святого Миколая вже ніщо не загрожує врожаю фруктів. А на Смоленщині існував досить цікавий обряд «пригощання» ікони святого Миколая… горілкою. Чарку з оковитою підносили до лику святого й «цокалися». Росіяни вважали, що святий Миколай навчився робити горілку в чорта, а мужик підгледів, та й собі почав гнати.

На Миколая суворо заборонялося працювати, щоб не було посухи. Існувало чимало примовок і прислів’їв про цей день: «До Миколи не буде літа ніколи», «Держи сіно до Миколи – не побоїшся зими ніколи», «Як не вбачиш до Миколи колосу, то буде плачу й голосу».

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024