Прогноз погоди в Горохові на четвер, 24 травня

24 Травня 2018, 08:00
1142

Ранок в Горохові обіцяє бути похмурим, без опадів. Вдень і ввечері очікуйте мінливої хмарності й невеликого дощу.

Температура повітря:

  • вранці: +14 градусів;
  • вдень: +21 градусів;
  • ввечері: +21 градусів.

Народний прогноз погоди:

Людину завжди цікавила погода. Особливо в давнину. Від того, якою буде погода, значною мірою залежала доля майбутнього врожаю. Прогностичними переважно вважалися великі свята – Різдво, Водохреща, Миколая, Василя тощо. Але й до невеличких святців теж придивлялися, примічали й запам’ятовували. Таким маленьким, але дуже важливим святцем був Мокій, якого називали «погодовказником».

Майже на всьому терені України за Мокієм завбачували, якою буде погода влітку. Якщо в цей день йтиме дощ, то чекай мокрих жнив: «Мокіїв день мокрий – все літо буде мокрим», «Якщо на Мокіїв день дощ, то буде сорок днів падати». Коли туман – на мокре літо. «Якщо сонце в цей день, - казали знаючі люди, - сходить червоно, то літо буде грозове й пожарне».

У народі Мокія вважали «царем граду». Цілком можливо, що християнський святий замінив якесь язичницьке божество з пантеону Перуна. У народі існувало чимало форм відвороту граду. На Житомирщині як насувалася чорна хмара, жінки брали лопату, якою саджають хліб у піч, й тричі оббігали посів або ж викидали її на поріг; під час грози запалювали громничну свічку, посвячену в Чистий четвер. Дехто викидав з хати свячену вербу. А були й такі ворожбити, котрі замовляннями могли зупинити градові хмари.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024