У селі Охлопів відзначили 380-ти річчя Миколаївського храму

18 Червня 2018, 12:30
7289

В православній Церкві є багато свят, які не відмічені в церковному календарі. Серед таких вшанування Страждань Богородиці в Десяту П’ятницю після Пасхи.

В Миколаївському храмі села Охлопів, поблизу Горохова здавна перебувала древня настінна ікона «Стражденної Богоматері», на якій Пречиста Діва приймає бездиханне тіло Свого Божественного Сина з Голгофського хреста. Саме в цій стародавній охлопівській церкві збереглася традиція в Десяту П’ятницю після Пасхи звершувати перед віковим образом службу Співчуття Богоматері, - йдеться на сайті Горохівського благочиння.

Миколаївська церква в селі Охлопові збудована в 1638 році. Про це говориться у тексті, викарбованому на мармуровій плиті, котра поміщена над кліросом у південній стіні храму.

«Благочестиву Кесарю Юстиниану многоцинный со злата Аровитска и камене честна престол совершивши, сей глас от Твоих рабы. Твои Юстиниан и Феодора, Христе Слове Божий, приносим: сице сей храм, во славу предвечного в Тройцы единого Бога, похвалу неискусобрачные Девы, преславный и светлого Православной Веры зарею освещенный Павел Гулевич Воютинский с подружием своим Пелагиею Облочимскою, трудолюбный работанием, во лето 1638 совершивши боголипно воспиваем Твоя от Твоих тебе аз Павел и Пелагия рабы Твои, Иисусе Сыне Божий приносим и Тя прийти, благосердно молим, и нас, во глубоких житейских жизни пучинах плавающих, до во Твое вечные жизни пристанище притецем, Человеколюбне устрой и исправы».

Після закінчення Великої Світової війни Миколаївська церква увійшла до реєстру архітектурних пам’яток України. За цей час вона двічі обстежувалася і обмірювалася. Вперше 1949 року, вдруге – 1961. Обстеження споруди дозволили віднести її до числа найцінніших у краю.

В паспорті храму за 1971 рік є помітка, що церква була збудована в 1618 році, це дає підстави цьогоріч святкувати 400 -ліття. А з дати вказаному в мармуровій плиті —  охлопівська церква цьогоріч святкує 380 років. Можливо різниця у двадцять років є часом будівництва церкви, адже для побудови і оздоблення такої святині потребувалося багато часу. Та й чи важливі два десятиліття в порівнянні з чотирма століттями.

Про існування на території Охлопова більш давніх храмів говорить напис в Богослужбовому Євангелії  написаному в  містечку Камянець Стромиловому, яке належало Охлопівській церкві про що свідчить напис на 16 сторінці рукопису.

В  храмі зберігається копія чудотворного образу. У Волинському музеї збереглися вотиви від чудотворної Охлопівської ікони. Вотиви — це дари, це металеві чи срібні пластини із зображенням того, чого просили у Бога і дякують Йому за виздоровлення. Зазвичай їх приносять до чудотворних ікон.  Біля Охлопівської Богородиці було більше пів — сотні вотивів, що свідчать про благодатну силу від цієї святині.

Не тільки парафіяни Свято-Миколаївського храму с. Охлопів Горохівського району  вшановують місцеву чудотворну ікону Божої Матері, але і багато інших богомольців прибули на свято і принесли свої щирі молитви до Богородиці.

На запрошення настоятеля храму протоієрея Олександра Галузія прибули священики Горохівського, Мар’янівського, Рожищенського, Шацького та  Луцького благочинь. Багато богомольців зійшлося щоб узяти участь у соборній молитві.

Храм у Охлопові прекрасно доглянутий, впорядковано високі сходи, що ведуть до храму, встановлено поклінний Хрест і постать Покрови Богородиці. Все це праця настоятеля і парафіян.  За Божественною Літургією священики вознесли щиру молитву за Святу Церкву та нашу багатостраждальну Українську Державу і її Боголюбивий народ.

Наприкінці Богослужіння настоятель протоієрей Олександр привітав усіх зі святом, подякував за спільну молитву духовенству, парафіянам і прибулим з інших парафій богомольцям та запросив і надалі приїжджати в Охлопів на святкування в Десяту П’ятниці ікони Божої Матері, яка овіяна побожними переказами і чудесами Богородиці.



1










 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024