Призначення пенсії: які документи потрібно зібрати

19 Червня 2018, 09:18
1571

Вихід на пенсію – це процедура, яка завжди супроводжується певними особливостями, оскільки дуже часто в українське законодавство вносяться зміни та доповнення щодо порядку призначення пенсії. 

В публікації ви можете дізнатися, як на сьогоднішній день здійснюється вихід на пенсію за віком та які документи треба зібрати майбутнім пенсіонерам.

Документи, необхідні для призначення пенсії:

  1. Заява.
  2. Паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та його копія.
  3. Документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та його копія.
  4. Документи про стаж, визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, та їхні копії.
  5. Довідка про заробітну плату (дохід) по 30.06.2000 (за бажанням особи або у випадках, передбачених законодавством).
  6. Документи, які посвідчують особливий статус (за наявності).
  7. Фото для виготовлення пенсійного посвідчення.

Документи, які подаються додатково:

Для осіб, визнаних інвалідами:

- орган Пенсійного фонду України додає виписку з акту огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

До заяви про призначення пенсії по інвалідності військовослужбовців строкової служби:

- копія свідоцтва про хворобу, видана і завірена військовим комісаріатом за місцем зняття військовослужбовця з військового обліку або довідка військово-лікарської комісії. Якщо інвалідність настала після звільнення з військової служби, то замість копії свідоцтва про хворобу подаються довідка військового комісаріату про проходження військової служби із зазначенням дати призову, дати і підстави звільнення з військової служби та висновок МСЕК про те, що інвалідність пов’язана з проходженням військової служби.

До заяви про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника:

- документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування особи, якій призначається пенсія, та померлого годувальника (подається, якщо особа, яка звернулася з заявою про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, має такі документи) та його копія;

- свідоцтво про народження або паспорт непрацездатного члена сім’ї, якому призначається пенсія, та їхні копії;

- довідка про склад сім’ї померлого годувальника та копії документів, що посвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником (за наявності);

- свідоцтво органу РАЦС про смерть годувальника або рішення суду про визнання його безвісти відсутнім чи оголошення його померлим та копія документа;

- документи про вік померлого годувальника сім’ї за відсутності таких даних у свідоцтві про смерть чи рішенні суду про визнання годувальника безвісти відсутнім або оголошення його померлим та їхні копії;

- довідки загальноосвітніх навчальних закладів системи загальної середньої освіти, професійно-технічних, вищих навчальних закладів про те, що непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника навчаються за денною формою навчання;

- документ про перебування членів сім’ї (крім дітей) на утриманні померлого годувальника;

-експертний висновок про встановлення причинного зв’язку смерті годувальника з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (за наявності);

- виписки з актів огляду в МСЕК дорослих членів сім’ї, яким право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника надається внаслідок їхньої інвалідності;

- до заяви про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника сім’ї військовослужбовця строкової служби додається документ, одержаний від військової частини або районного (міського) військового комісаріату чи іншої військової установи, що посвідчує дату та причину смерті військовослужбовця, або документ про визнання військовослужбовця безвісти відсутнім чи оголошення його померлим.

Якщо смерть настала після звільнення з військової служби, подаються свідоцтво РАЦС про смерть, довідка військового комісаріату про проходження військової служби з зазначенням дати призову,  дати і підстав звільнення з військової служби та висновок  МСЕК про те, що смерть військовослужбовця пов’язана з проходженням військової служби.

Для призначення пенсії за вислугу років або на пільгових умовах:

- документи, що підтверджують стаж роботи, який дає право на призначення такого виду пенсії.

Для призначення пенсії державним службовцям:

- документи, що підтверджують стаж роботи (за потреби), довідка про заробітну плату за періоди роботи, визначені законодавством.

Представник за довіреністю надає:

- довіреність, оформлену відповідно до вимог чинного законодавства, яка підтверджує його повноваження.

Якщо пенсіонером є неповнолітня або недієздатна особа чи особа, цивільна дієздатність якої обмежена.

Законні представники (батьки, опікуни), піклувальники, представники закладу, який здійснює опіку та піклування, подають:

- паспорт;

- документи, що посвідчують особу та підтверджують її статус (повноваження);

рішення суду (за наявності).

Пам’ятка пенсіонеру

- Заява про призначення пенсії та необхідні документи подаються до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженій особі особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

- Термін розгляду заяви — НЕ ПІЗНІШЕ ЯК ЧЕРЕЗ 10 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ після її надходження та за наявності всіх необхідних документів.

- Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), за різними законами, а також на щомісячне довічне грошове утримання , що виплачується замість пенсії, призначається одна пенсія або щомісячне довічне грошове утримання за її вибором.

- Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви з усіма необхідними документами.

- Пенсіонерам після досягнення пенсійного віку рекомендуємо звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії за віком.

Заява про призначення пенсії за віком може бути подана застрахованою особою НЕ РАНІШЕ НІЖ ЗА МІСЯЦЬ до досягнення пенсійного віку.

Пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім тих випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку:

- пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше як через три місяці з дня досягнення особою пенсійного віку;

- пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності;

- пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника;

- пенсія за вислугу років призначається після залишення роботи, яка дає право на цю пенсію.

Пенсія призначається довічно або на період, протягом якого пенсіонер має право на виплату пенсії відповідно до законодавства.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024