На Волині створять сміттєпереробні комплекси

20 Червня 2018, 18:50
1815

На Волині планують створити 5 сміттєпереробних комплексів.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Проблема поводження з твердими побутовими відходами на теренах краю залишається надзвичайно актуальною. Так на Волині налічується 11 полігонів, які заповнені більше, ніж на 90%. Шляхи вирішення проблеми обговорили сьогодні, 20 червня, під засідання колегії обласної державної адміністрації, що відбулося під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Савченка.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрія Пирога, в області під сміттєзвалищами знаходяться близько 483 га земель, на яких накопичено понад 2,7 млн тонн сміття. Практично всі районні центри, великі селища мають  полігони та звалища твердих побутових відходів, але не всі вони експлуатуються відповідно до чинного законодавства. Побудовані вони у свій час без належного захисту, деякі полігони є потенційним джерелом екологічної небезпеки регіонального масштабу.

«Враховуючи негативний вплив полігонів твердих побутових відходів на природне середовище, заходи екологічної безпеки мають бути спрямовані на захист нормального стану повітря, ґрунту та підземних вод. Виявлено, що більшість діючих полігонів заповнена на 90% проектного обсягу або переповнена. В сільських населених пунктах впорядковані полігони практично відсутні. Майже усі діючі полігони потребують невідкладної санації та реконструкції, а закриті – рекультивації.

Окрім того, залишається проблема зі стихійними сміттєзвалищами. Щороку їх утворюється близько тисячі, за наявності технологій на полігонах більша кількість цих відходів може бути перероблена. Поруч із тим, лише 64 % населення області охоплено послугами з вивезення твердих побутових відходів», – зауважив Андрій Степанович.

Слід зазначити, що основним способом видалення твердих побутових відходів в області є їх захоронення на полігонах та сміттєзвалищах, що в переважній більшості не відповідає санітарно-екологічним нормам. На даний час в області існує унітарна система збирання відходів, при якій всі побутові відходи збираються в одну ємність.

Ситуацію ускладнює відсутність ефективної системи збору та формування окремих видів відходів як вторинної сировини. Як результат, на сміттєзвалище та полігони потрапляє значна кількість матеріалів, які мають високу ресурсну цінність та підлягають переробці (скло, папір, метал).

На даний час система роздільного збирання відходів проводиться в містах Луцьку, Нововолинську, Горохові, Ківерцях, Камінь-Каширську та 9 населених пунктах Ківецівського району, селищах міського типу Іваничі, Шацьк та с.Мельники Шацького району. Однак, впровадження системи здійснюється на основі ПЕТ- пляшки.

Тож задля тісної комунікації з органами місцевого самоврядування, був направлений опитувальний лист. Опісля – обласна державна адміністрація розробила проект програми поводження з твердими побутовими у Волинській області на 2018-2021 роки, яка затверджена рішенням сесії обласної ради від 31 травня 2018 року № 20/14.

«Ідея цієї програми в тому, щоб мінімальними коштами, не будуючи величезних та дороговартісних підприємств забезпечити максимально глибоку переробку твердих побутових відходів та досягти стовідсоткового охоплення території області збиранням відходів. Разом із тим, зменшити чисельність об’єктів, де прийматимуть сміття. Програма передбачає роздільне збирання відходів і подальше вивезення в 5 зональних центрів.

Відтак, протягом наступних чотирьох років планується будівництво п’яти  сміттєпереробних комплексів: Луцький на 120 тисяч тон сміття в рік, Ковельський та Нововолинський – по 30 тисяч тон, Камінь-Каширський і Шацький – по 15 тисяч тон», – додав Андрій Пиріг.

Натомість начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук, зважаючи на природно-кліматичні особливості та розміщення курортної зони, висловив пропозицію щодо перенесення Шацького сміттєпереробного комплексу на територію Любомльського району.

«Ось і пріоритети! В цьому ми втопимося. Це глобальна проблема. В нас виходить, що частина площ використовується для ведення сільського  господарства, а все інше – в смітті! Ну і частина території в асфальті. Більше нічого немає. Зон відпочинку немає. В Шацьку практично те саме на березі заповідника. От вам і пріоритет», – резюмував Олександр Ілліч.

Нагадаємо, що в управлінні екології та природних ресурсів облдержадміністрації створено реєстр організованих та стихійних сміттєзвалищ, що розташовані на території області з геопросторовою прив’язкою та ідентифікацією кожного із них.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29 вересня 2016 року № 438 «Про роботу з сервісом «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ» в облдержадміністрації» постійно ведеться моніторинг даного електронного сервісу через який, громадяни залишають звернення про виявленні стихійні сміттєзвалища.

З Інтерактивною мапою сміттєзвалищ можна ознайомитись за посиланням:

https://ecomapa.gov.ua

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024