На Горохівщині хочуть змінити перспективний план ОТГ

27 Червня 2018, 12:10
2574 Джерело: фото ілюстративне

До перспективного плану формування територій громад на Горохівщині планують внести зміни.

Про це повідомляє прес-служба Волинської обласної ради.

Заступник голови ОДА Сергій Кошарук пояснив, що зміни вноситимуться на підставі кількох звернень громад, а також відповідно до протокольного доручення уряду ОДА створити перспективні плани розвитку територій без так званих "білих плям". Так називають сільські ради, які досі не визначилися з ким їм об'єднуватися.

Із його слів, принцип добровільності об'єднання владою не порушуватиметься, а просто сільським радам, які вагаються, буде рекомендовано долучитися до певних ОТГ з правом на можливі зміни позицій. Для напрацювання таких рекомендацій при ОДА було створено робочу групу, яка долучилася до формування проекту рішення сесії.

Пропонується вивести зі складу Горохівської міської ОТГ Мар'янівську, Бранівську, Бужанівську, Цегівську сільські ради. Натомість формується Мар'янівська селищна ОТГ, до якої увійдуть ці сільські ради.

Разом з тим з такою конфігурацією не погоджується громада села Сільце Цегівської сільської ради. Люди хочуть приєднуватися до Горохівської ОТГ, бо їм ближче до Горохова, аніж до Мар'янівки. Втім, для цього громаді потрібно змінити сільську раду та доєднатися до Журавниківської чи Пірванченської сільських рад, і в цьому складі долучитися до Горохівської ОТГ. Згідно з роз'ясненнями Верховної Ради України, рішення про зміну сільської ради може ухвалити облрада, але попередньо мають бути відповідні рішення сільських та районної рад.

Голова комісії Анатолій Вітів пропонує, аби обласна рада підтримала громаду с. Сільце, зважаючи на те, що керівництво Цегівської сільради проти втрати Сільця у своєму складі.

«Громада не повинна бути заручником чиїхось амбіцій», – заявив голова профільної комісії облради.

В ОДА застерігають, що вихід Сільця з Цегівської сільської ради погіршить й так не дуже втішні позиції потенційної Мар'янівської ОТГ. Зокрема, бюджет цієї ОТГ потребує 41% базової дотації, тоді як, згідно з методикою, передбачено лише 30 %. 32 % власних доходів потрібно спрямувати на утримання апарату ОТГ.

Ще одна зміна в Горохівському районі: зі складу Шклинської сільської ОТГ пропонується вивести Скірченську сільську раду, оскільки вона має бажання доєднатися до Торчинської ОТГ Луцького району.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що на Горохівщині може з'явитися Звиняченська ОТГ.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024