У Жабчі відзначили потрійний ювілей

16 Липня 2018, 11:00
4342 Джерело: фото інформаційної служби єпархії

На престольний празник у селі Жабче відзначили 135-ліття освячення храму Апостолів Петра й Павла, 510-ті роковини села та 30-ту річницю відновлення церковних відправ.

Божественну Літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, — інформує прес-служба Волинської єпархії УПЦ КП

У проповіді архієрей висловив задоволення, що жабчуки завжди пам’ятали своє православне українське коріння. Адже які б гоніння не були на Церкву, при найменшій можливості тут у Божому домі лунала молитва.

Тому нині селяни й мають можливість святкувати такі дати. Це заслуга громади, що змогла зберегти й відремонтувати святиню, яку передали предки, підкреслив високопреосвященний.

Із владикою служили: декан протоієрей Андрій Сидор, настоятель парафії священик Вадим Колесник, інше духовенство – місцеве та з Львівської єпархії.

На завершення свята вручили церковні нагороди жертводавцю Володимиру Кочулабу, голові райради Тарасові Щерблюку, сільському голові Людмилі Фандич, старості Олексію Казміруку, співцям та іншим активним парафіянам.

За словами отця Вадима, багатостраждальний храм засновано у Жабчі 1879 року, а освятили його в 1883 році. На жаль, не обходилося без протистоянь між жабчуками – православними і уніатами. Зокрема, в 1929 році, коли настоятелем парафії був священик Віталій Сагайдаківський, він разом із близько 150 вірними зачинився в церкві, аби не віддати її. І хоча багато людей тоді постраждало, пізніше православні все ж домоглися повернення Божого дому, який є пам’яткою архітектури місцевого значення.

1





















 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024