Духовні бесіди: Архангел Михаїл - покровитель православного воїнства

21 Листопада 2017, 07:47
6728

Пам’ять Святого Архистратига Михаїла та інших Сил Безплотних православна церква відзначає 21 листопада.

Про особливості цього свята, а також про його утвердження серед українського народу розповідають спікери «Духовних бесід» – речник Горохівського благочиння, магістр богослів'я, настоятель храму Різдва Христового міста Горохова священик Андрій Гаврилюк та настоятель Хрестовоздвиженського храму села Ощів священик Роман Світлик.

Для початку розкажіть будь ласка про зміст свята 21 листопада.

Священик Андрій Гаврилюк:

− Згідно церковного календаря, 21 листопада – це свято православних християн, які в цей день вшановують Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил Безплотних. Одним словом – головне з усіх свят на честь святих Ангелів.

 У народі це свято найчастіше називають «Михайлом». А ви також говорите про інші Небесні Сили безплотні. Розкажіть детальніше, що це мається на увазі?

Священик Андрій Гаврилюк: 

– Це свято особливе і відрізняється від усіх інших тим, що ми вшановуємо пам’ять не святих людей, а Ангелів. Взагалі, слово «ангел» в перекладі означає «вісник». Ангели – це безтілесні духи, що володіють розумом і вільною волею, усвідомлено обрали шлях слухняності і служіння Богу, активні учасники божественного промислу. 

Їхнє завдання – сповіщати людям волю Божу, відкривати таємниці віровчення, благовіствувати про великі справи – саме до цього й прикликані ангели, серед котрих ми вирізняємо сім найвищих. Це архангели: Гавриїл, чиє ім’я означає «сила Божа», провісник та служитель Божественної всемогутності; Рафаїл – цілитель людських немочей; Уриїл – просвітитель світлом Божим; Селафиїл – той, хто пробуджує на молитву; Ієгудиїл, який зміцнює людей, що прославляють Бога; Варахиїл – архангел, який роздає нагороду і благословення за добрі вчинки, та Ієремиїл, ім’я якого означає «піднесення до Бога». Найбільш шанований серед них – саме Михаїл, якого Церква називає «Архистратигом», що означає «головнокомандувач Ангельських Сил».


 

Ангельських сил? Значить їх є багато?

Священик Роман Світлик: 

–  Ангельських сил є дуже багато, ми про це можено судити із численних згадок про ангелів у Новому Завіті, із слів апостола Іоана Богослова у «Одкровенні», а також із твору учня апостола  Павла Діонісія Ареопагіта, що написав книгу «Про небесну ієрархію», у якій роз’яснив вчення Церкви про Безтілесні Сили. До найбільш шанованих Церквою відносяться також Херувими та Серафими – шестикрилі Ангели.

У Новому Заповіті ім’я Святого Архистратига Михаїла майже не згадується, згадується лише Архангел Гавриїл та Ангели загалом. Хотілося б дізнатися, що йдеться про Архангела Михаїла у Старому Завіті.

Священик Андрій Гаврилюк:

– Ангели є службовими духами, які надсилаються Богом до людини для того, щоб через них Бог міг сповістити свою волю. Так було в Старому завіті, до Різдва Христового, так триває і в Новому завіті, тобто вже після Різдва Христа.

Архистратиг Михаїл був разом з єврейським народом, коли цей народ виходив з Єгипту в землю обітовану, і ми знаємо, що він хмарою оточував його упродовж дня і вогненним стовпом стояв перед ним упродовж ночі. Той же Архистратиг Михаїл заборонив дияволу явити тіло пророка Мойсея після його смерті, тому що іудеї хотіли обожити Мойсея. Архистратиг Михаїл також являвся і  Ісусу Навину, коли він входив в Єрихон.

І можна  приводити дуже багато прикладів, пов'язаних з явищем Ангелів різним людям у Святому Письмі. Зокрема, архангел Гавриїл являвся праведним Захарії і Єлисаветі, Йоакиму і Анні, і Самій Діві Марії, коли сповістив їй благу звістку про народження Спасителя. Той же Архангел Гавриїл з'явився Діві Марії незадовго до її  успіння. Архангел також врятував апостола Петра від темниці, таємно і непомітно вивівши його з неї…

 Ангели з'явилися пастухам і сповістили їм радісну звістку про Народження Спасителя. Ті ж пастухи почули ангельську пісню, в якій славилося Різдво Христове: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!»  Ангел зміцнював і Спасителя під час Його Гефсиманського моління, коли Господь, незадовго до Своїх хресних страждань, молився в Гефсиманському саду Своєму Божественному Отцю.

Архангел Михаїл та інші Ангельські чини згадується і у першій частині Старого Завіту – п’ятикнижжі Мойсея, а саме в книзі Буття…

Священик Андрій Гаврилюк: 

– Ангели створені Богом розумними і вільними. Ангели вільні у виборі свого буття: або перебувати вічно з Богом, або, як це і сталося, на жаль, з деякою частиною ангельського світу, відпасти від Бога. І ми знаємо, що перший з усіх Ангелів, сатана або денниця, загордившись, відпав від Бога. Тоді і відбулася найстрашніша небесна битва, на початку якої Архистратиг Михаїл, що в перекладі з єврейського означає «Хто, як [не] Бог?» встав перед усім ангельським світом і сказав: «Хто з нас може опиратися волі Божій?». Ми бачимо, що навіть ім’ям своїм Михаїл стверджує: ніхто не може бути рівним Богові. Цю істину він відстояв у битві з повсталим денницею (сатаною – ред.), перемігши демонські полки, які в результаті і були скинуті з небес.


 

Свято Михайла надзвичайно вкоренилося серед українців. Чому воно набуло такої популярності ще за часів Київської Русі?

Священик Роман Світлик: 

– Архангел Михаїл є покровителем православного воїнства, є символом боротьби за правду і справедливість. У хрещенні Київської Русі тодішні богослови вбачали перемогу світла над темрявою, подібно тому, як Архангел Михаїл переміг силу диявола і вигнав його з Небес.

Починаючи від Мономаховичів (1125 рік – ред.), київські князі вважали Михаїла своїм патроном, зображали його на стародавніх гербах Києва. Символ архангела Михаїла присутній і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на численних козацьких прапорах. На честь Архистратига Михаїла було освячено багато храмів на Русі та в Києві. І взагалі, цього святого можна вважати покровителем не лише нашої столиці, а й усієї України.

Існує багато народних прикмет та забобонів, пов’язаних із «Михайлом». Зокрема те, що «Михайло в лісі чорта стріляє», або, навіть, що «на Михайла треба задобряти домовиків». Як церква ставиться до таких народних традицій? 

Священик Роман Світлик: 

– Ці народні традиції ні що інше як забобони, що ні до православної церкви, ні до свята Архистратига Михаїла не мають жодного відношення. Інша справа те, що сучасне суспільство вважає подібні народні прикмети дуже модними, людям кортить звертатися радше до всяких нечистих духів, домовиків, лісовиків, аніж до Бога.

Звичайно, серед народних прикмет є і прийнятні, такі що не порушують церковного уставу, зокрема прикмета про те, що «Михайло приїжджає на білому коні», яка пов’язана вочевидь із початком снігопадів після 21 листопада. Потрібно лише навчитися розуміти, де закінчується поклоніння Богу і де починається поклоніння злим духам.


 

– У народі є повір'я, що «на Михайла закінчуються весілля». Чи має ця прикмета християнський зміст?

Священик Андрій Гаврилюк: 

– Весільних прикмет насправді є багато, але до них я би радив ставитися обережно і не брати близько до серця, адже своє щастя будуть творити особисто молодята, а не прикмети.

Я чув, що в народі кажуть: «до Дмитра дівка хитра, а після Михайла - хоч за попихайла». Це пов’язано в першу чергу з православною традицією, адже після свята «Михайла» через кілька днів, а саме 28 листопада, наступає Різдвяний піст і вінчання припиняються.

Чим особлива церковна служба у день Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил Безплотних?

Священик Роман Світлик:

– Особливістю служби у цей день є, найперше, те, що вона здійснюється у білому облаченні (богослужбовому одязі – ред.), що символізує небесну чистоту, яку уособлюють саме Ангели. За деякою практикою може використовуватися і червоне облачення, як символ вогняного стовпа, що асоціювався із Архистратигом Михаїлом у Старому Завіті.

У цей день звершується святкова Всенічна, читаються три особливі паремії, тобто читання із Старого Завіту, Безплотним Силам. На Утрені за Полієлеєм (найбільш урочистим моментом Всенічної – ред.) співається особливий величальний стих святим Ангелам: «Величаємо Вас, Ангели і Архангели і все воїнство, Херувими і Серафими, що прославляють Господа».

Чи багато храмів на честь Архангела Михаїла на Горохівщині?

Священик Андрій Гаврилюк: 

– У трьох благочиннях УПЦ у нашому районі, а саме у Горохівському, Берестечківському і Мар’янівському своє престольне свято, зокрема, святкують жителі Мирного, Красова, Маркович, Бужан, Довгова, Миркова та Смоляви.

21 листопада багато жителів Горохівщини святкують День Ангела. Ваші побажання їм у знаменний день Небесного Покровителя.

Священик Роман Світлик: 

– Усім іменинникам бажаю міцного здоров’я, миру, непохитності і незламності у їхній вірі та надії на Господа. Нехай заступництвом Архистратига Божого Михаїла вони продовжують нести свій життєвий Хрест із щирою молитвою та християнським смиренням. А усім жителям нашого району бажаю по молитвах до своїх Небесних Покровителів – святих Ангелів Божих – досягнути таїни справжньої християнської любові, щоби повною мірою засяяв сам Бог у кожному з нас.

Священик Роман Світлик
Священик Роман Світлик

 

Священик Андрій Гаврилюк: 

–  Вшановуючи Архістратига Михаїла та інших небесних захисників, не забуваймо, що справжнє покликання людини – в міру сил уподібнюватися Ангелам у їхній духовній чистоті, боротьбі за перемогу добра і вірності в служінні Богу, і тоді одного дня і для нас відчиниться Небо. Ангели, будучи вільними в своєму виборі, невпинно служать своєму Владиці і Господу. І якщо ми, як сказав апостол Павло «небагато принижені перед Ангелами» (Євр. 2,7 ) то, напевно, (а ми ж так само, як і Ангели, створені вільними у виборі добра або зла) повинні навчитися тому, щоб як і вони, невпинно служити і прагнути до свого Владики і Господа Бога.

Священик Андрій Гаврилюк
Священик Андрій Гаврилюк

Розмовляв: Роман НОВОСАД
 

Коментарі
21 Листопада 2017, 17:48
Щиро Вам дякуємо! Побільше б таких новин для нашого краю!
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024