Духовні бесіди: чому гадання на Андрія не працюють

13 Грудня 2017, 09:15
7335

Про сутність свята, яке ми відзначаємо 13 грудня, та про ставлення Церкви до народних вірувань про свято Андрія Первозваного розповідає речник Горохівського благочиння, настоятель храму Різдва Христового міста Горохова священик Андрій Гаврилюк.

День 13 грудня відомий серед українців як свято Андрія. Розкажіть детальніше, як це свято правильно називає православна церква?

Ми, українці, усі релігійні свята відзначаємо згідно з православним календарем, тому сьогодні, 13 грудня, православна церква вшановує пам’ять святого апостола Андрія Первозваного.

Є передання, що під час проповіді апостол Андрій побував в Україні. Чи є це правдивим з погляду Церкви?

Так,  вірно, апостол Андрій, учень Ісуса Христа, був на території сучасної України. Після зішестя Святого Духа на апостолів, у 50-й день по Христовому Воскресінню, згідно зі Священним переданням, апостоли кинули жереб і відправилися проповідувати Євангеліє в різні країни. Апостолу Андрію випав жереб проповідувати у Фракії і Скіфії.

Він пройшов Малу Азію, Фракію, Македонію, дійшов до Дунаю, пройшов узбережжя Чорного моря, Крим, Причорномор’я і по Дніпру піднявся до місця, де стоїть тепер місто Київ.

Давньоруські перекази («Повість временних літ» — початок XII століття) говорять про відвідини апостолом Андрієм земель, на яких згодом виник Київ, і простежують шлях апостола до Новгорода і до північних руських земель. Цей факт підтверджують і древні історики, і житіє апостола Андрія, яке писали його сучасники. Саме тому, ми і називаємо його апостолом українського народу.


 

У 2013 році в Українській Православній Церкві встановлено ще один день пам'яті апостола Андрія - 28 липня. З чим це пов'язано?

Усім відомо, що 28 липня в Україні − державне свято, це День Хрещення Київської Русі, але цей день вважається і днем смерті князя Володимира. Насправді, Володимирове хрещення було продовженням тривалого процесу християнізації всієї Київської Русі, який і почався саме завдяки проповіді апостола Андрія Первозваного і його перебуванню на Київських пагорбах ще у І столітті. Саме тому наша Церква, щоб підтвердити цей факт, у 2013 році встановила відзначення пам’яті Андрія Первозваного також і 28 липня.

Розкажіть про служіння апостола Андрія Первозваного.

Святий апостол Андрій був родом з Віфсаїди, де народився у небагатій, але благочестивій сім’ї. Він не одружився і разом зі своїм братом Петром займався рибальством. Коли поширився слух про те, що на Йордані з’явився пророк, що навчає про швидке настання Судних часів, святий Андрій стає найближчим учнем Іоанна Хрестителя. Згодом, коли великий пророк вказав на Йордані святим апостолам Андрію і Іоанну Богослову на Ісуса Христа, називаючи Його Агнцем Божим, вони негайно пішли за Господом. Євангеліє мало повідомляє нам про те, яке місце займав Андрій серед інших учнів. Про Петра, який був старшим з Дванадцятьох і став первоверховним апостолом, йдеться більше, та ще про самого молодшого з них, про юного Іоанна. Всі апостоли були один одному братами, і всі були рівні. Всі однаково ділили дах і їжу з Ісусом, всі слухали Його притчі та були свідками Його чудес.

Чому цього апостола називають Первозваним?

Тому що апостол Андрій першим з учнів пішов за Христом, а потім привів до Нього свого рідного брата – святого апостола Петра.

Із днем пам'яті святого пов'язано безліч народних вірувань, у ці дні колись було прийнято ворожити, зараз часто проводяться андріївські вечорниці. Як Церква ставиться до таких традицій і чи прийнятним є їх наслідування зараз?

Як виникли ті чи інші деякі народні традиції пояснити дуже складно. По-перше, це тому, що вони з'явилися дуже давно, коли люди і світ були зовсім іншими. До таких традицій можна сміливо віднести ворожіння про щасливе заміжжя на Андрія Первозваного. Такі обрядові дії, насправді, не спрацьовують. Чому?

Ми вже згадали, що апостол Андрій Первозванний в шлюб свідомо не вступав, а метою свого життя обрав служіння Христу і проповідь Його Воскресіння. Саме з цією проповіддю він з своїми учнями дійшов до берегів Дніпра, де і передрік появу великої християнської столиці – золотоверхого Києва. Так що апостол Андрій Первозваний – не покровитель шлюбу і не помічник, який зводить хлопців і дівчат для кохання. Він покровитель християнства Київської Русі і апостол для всієї Православної Церкви. Ну чим він може допомогти? Хіба що сказати: беріть приклад з мене, залишайте все і першими йдіть за Христом і станьте нареченими Христовими. Але тоді це заклик до монашества, а не до шлюбу.

Повертаючись до теми ворожіння, потрібно сказати, що гадати і ворожити – традиції не християнські. Ворожіння заборонено Біблією і засуджується всіма традиційними релігіями: і християнством, і іудаїзмом, і ісламом.

Тому не гадайте – не допоможе. А дівчатам, які вирішили поворожити на Андрія і хочуть щасливого шлюбу, рекомендую помолитися Богу, який встановив шлюб ще в Раю, давши Адаму з Євою заповідь плодитися, і розмножуватися, і населяти Землю. Помолитися також дійсним покровителям шлюбу – святим Петру і Февронії, святим Гурію, Самону і Авіву, святим Адріану і Наталії, святим Хрисанфу і Дарії, біблійним святим Аврааму і Саррі, святим праведним Іоакиму і Анні (батькам Пресвятої Богородиці), а також Богородиці і, звичайно ж, Богонемовляті Христу, адже ми у часі Різдвяного посту.

Ваші побажання читачам нашого інформресурсу?

Бажаю всім з користю для своєї душі, в першу чергу, провести період Різдвяного посту, а в сьогоднішній день, коли ми вшановуємо пам’ять святого апостола Андрія Первозваного, звернутися до нього у щирій молитві, щоб Господь дарував нашій державі мир, злагоду та братську любов. Подякуймо Богові, Який послав нам такого проповідника і служителя Слова, щоб не загинули ми в ідолопоклонстві, а просвітилися світлом Православ’я і досягнули пізнання істини, якою є Господь наш Ісус Христос.

Користуючись нагодою вітаємо Вас із Днем Ангела. Хай за молитвами святого апостола Андрія Первозваного Господь наділить Вам ще багато світлих і щасливих років життя!

Автор: Роман НОВОСАД

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024