Швидкий екскурс в історію Борискович

04 Лютого 2018, 09:00
2001

Історія села Борисковичі сягає своїм корінням в сиву давнину. Перша писемна згадка  про нього датується 1545 роком, та древнє городище, яке місцеві жителі називають Валами, свідчить про те, що люди жили тут задовго до цього. Адже характерне планування городища відповідає історичним традиціям Х—ХІ століть. Цей об'єкт був предметом досліджень багатьох наукових експедицій. У результаті цих пошуків було знайдено численну кількість археологічних знахідок які дають уявлення про повсякденне життя у поселенні. А саме, це предмети побуту, монети, бронзовий хрест, який свідчить що тут було християнство. На початку ХХ століття поблизу Валів, під час прокладання колії знайшли один з найбільших скарбів на Волині – понад 60 кілограмів срібних і золотих монет, які зараз зберігаються у музеях Львова та Варшави.

На формування сучасного вигляду села істотно вплинула Столипінська реформа. В її результаті утворився хутір Хоронів, а саме село розширило свої межі.

У ХХ столітті село переживало багато знакових подій, а саме, у 1909 році було освячено храм преподобного Іова Почаївського, у якому дотепер проводяться Богослужіння, були відкриті школа, для якої зараз, на жаль, існує загроза закриття, цегельня, про роботу якої свідчить димохід, який розташований при в'їзді у село та Будинок культури.

За свою історію маленьке волинське село змогло виховати  людей, які гідно представляють НАШУ малу батьківщину на теренах держави і далеко за її межами.

Володимир БРАТЧУН.

Герб села Борисковичі
Герб села Борисковичі

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39