Борисковичі: історія заплавного городища

22 Лютого 2018, 11:30
Заплавне городище села Борисковичі 7463 Джерело: фото Володимира Братчуна
Заплавне городище села Борисковичі

Історія села Борисковичі Горохівського району сягає своїм корінням в сиву давнину. Видатний український історик Олександр Цинкаловський у своїй праці «Стара Волинь і Волинське Полісся» стверджує що село в різні часи називалося Борисовиці, Боришковиці і перша писемна згадка  про село датується 1545 роком.

Та древнє заплавне городище яке місцеві жителі називають Валами, свідчить про те що люди жили тут і задовго до цього. Адже характерне планування городища відповідає історичним традиціям Х—ХІ століття. Цей об'єкт був предметом досліджень багатьох наукових експедицій. Учені довели, що на території городища є культурний шар княжої доби. Там віднайшли численна кількість археологічних пам'яток, які дають уявлення про повсякденне життя у поселенні. Поблизу городища також було знайдено незначну кількість предметів епохи бронзи.

Та все ж таки найбільше знайдених  предметів побуту характерних для часів Київської Русі: монети, бронзовий хрест, який свідчить про те що тут було християнство, фрагменти посуду і товарні пломби Дорогичинського типу. Товарні пломби які були знайдені неподалік городища свідчать, що поселення мало велике значення в той час і відігравало важливу роль в економіці. Адже місто Дорогичин було своєрідними  «воротами»  в Київську Русь і виконувало функцію митниці.

На початку ХХ століття неподалік Валів, під час прокладання колії знайшли один з найбільших скарбів на Волині. На глибині близько одного метра під шаром землі знайшли понад 60 кілограмів срібних і золотих монет, частина яких зараз зберігаються у музеях Львова та Варшави. Більшість скарбу на жаль одразу була втрачена, те, що залишилося вдалося детально проаналізувати і таким чином виявилося, що монети це соліди та динарії різних Римських імператорів кінця І – початку ІІІ століття.

Поблизу монет був знайдений золотий медальйон Римського імператора Клавдія Йовіана, який зараз зберігається в Археологічному музеї Варшави. Подібні медальйони слугували нагородою чи ціним подарунком Римського імператора. Як і при яких умовах медальйон потрапив на наші землі, залишається загадкою. Адже він датується на століття пізніше ніж монети. І тому у вчених розділилися думки на рахунок того, чи є медальйон частиною скарбу. 

Відносно того, як  монети потрапили на територію Волині, думки науковців теж розділилися: одні вважають, що монети були отримані у результаті економічних відносин, інші ж вважають що це військові трофеї готських королів.

Також про городище ходить багато легенд, одна з яких свідчить, що між городищем і церквою у селі Борочиче був підземний тунель у якому жителі поселення ховалися від набігів. Однак доказів його існування знайти не вдалося.

Село Борисковичі унікальне не тільки своєю історією, а й географією. Біля самого городища протікає річка Липа, що є частиною гідрологічного заказника «Гнила Липа» у якому є цінні флористичні та фауністичні види. Також неподалік околиці Борискович розташована найвища точка Волинської області – 292 метри над рівнем моря.

Володимир БРАТЧУН

1
Золотий медальйон Клавдія Йовіана
Золотий медальйон Клавдія Йовіана

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024