У Квасівській сільраді підробили документи нелегалу з Афганістану

24 Лютого 2018, 18:40
2798 Джерело: фото ілюстративне

У Луцьку злочинна група виготовляла підробні документи громадянину Афганістану, залучивши до цієї справи голову Квасівської сільської ради.

В обласному центрі у громадянина Ісламської Республіки Афганістан вимагали 3 тисячі доларів США за виготовлення пакету офіційних документів для легалізації його перебування на території України та подальшого незаконного переправлення його через державний кордон України. Про це йшлося 19 лютого під час судового засідання у стінах Луцького міськрайонного суду Волинської області, інформують «Волинські новини».

Як вдалося встановити, 23 травня 2017 року двоє чоловіків, одному з яких належить офісне приміщення, влаштували у ньому зустріч з громадянином Ісламської Республіки Афганістан. Зловмисники запропонували іноземцю за грошову винагороду організувати незаконне переправлення через державний кордон України поза офіційними пунктами пропуску на кордоні України з іноземними державами, без будь-яких особистих документів.

Втім, отримавши відмову, чоловіки запропонували організувати виготовлення пакету офіційних документів для легалізації його перебування на території України, який включає в себе свідоцтво про народження, паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, з неправдивими даними щодо його прізвища, імені, по-батькові, дати і місця народження та інших даних особи, з метою забезпечення подальшого незаконного переправлення громадянина Афганістану через державний кордон України.

Обвинувачені вимагали в іноземця 3 тисячі доларів за вирішення цієї проблеми. Тож, 24 липня 2017 року під час зустрічі біля кафе «Зустріч», що на Привокзальному майдані у Луцьку, громадянин Афганістану передав одному з обвинувачених частину коштів - 1750 доларів США, обумовивши, що наступна частина буде сплачена при отриманні документів.

З метою формування відповідного пакету документів для набуття громадянства України за територіальним походженням із неправдивими відомостями щодо іноземця 7 жовтня чоловіки в селі Квасів Горохівського району отримали від голови Квасівської сільської ради довідки, які містила неправдиві відомості про те, що особа, яка нібито є для іноземця батьком, була зареєстрована на території сільської ради у селі Охлопів. При цьому чоловіки наголосили афганістанцю, щоб він запам'ятав місце колишнього проживання свого батька, усвідомлюючи, що ці дані не відповідають дійсності.

Згодом іноземець заповнив заяву на набуття громадянства України за територіальним походженням. Після чого отримав виготовлені за невстановлених досудовим розслідуванням обставин завідомо неправдиві документи, а саме: копії паспорта громадянина Грузії із власним фото та свідоцтво про народження, на підставне ім'я.

16 листопада вказані особи прибули до Горохівського районного сектору УДМС у Волинській області, де подали завідувачу Горохівського РС УДМС у Волинській області пакет документів, у тому числі вище перелічені, які містили неправдиві відомості стосовно анкетних даних,які оформлені на нього, як на особу з іменем іншим іменем для подальшого отримання ним громадянства України та паспорту громадянина України.

На виконання попередньо узгоджених і спланованих дій, після отримання паспорту громадянина України на ім'я злочинці планували організувати виготовлення для афганістанця паспорт України для виїзду за кордон з його фото на це ж підставне ім'я, для забезпечення у майбутньому можливості безперешкодного незаконного перетину ним державного кордону України на підставі паспортних документів, які містять неправдиві відомості щодо його особи.

Відтак, суд визнав чоловіка, який намагався організувати незаконне переправлення особи через державний кордон України,винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 332 частиною 3 Кримінального кодексу України із застосуванням статті 69 Кримінального кодексу України, та призначив покарання у виді штрафу в розмірі 8824 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 150 тисяч гривень без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024