Фінляндський бізнесмен Пекка Кавісто: «Такого задоволення, як від ділового спілкування з волинянами, в мене ще не було»

19 Квітня 2018, 14:05
Пекка Кавісто та Олександр Захарчук 3641
Пекка Кавісто та Олександр Захарчук

Пекка Кавісто – власник та генеральний директор компанії «Kaskein Marja» із заготівлі та перероблення ягід і грибів. Її екологічно чиста й доброякісна продукція користується попитом у світі. Співпрацює компанія зі Швецією, Естонією, Латвією, Литвою, Німеччиною, Польщею, Словаччиною, Францією, Великобританією, Італією, США, Китаєм, Японією та багатьма іншими країнами.

Відомий бізнесмен вперше приїхав із робочим візитом в Україну, в рамках якого відвідав і Горохівщину.

Чому відомий і успішний фінляндський бізнесмен обрав саме Горохівський район?

 Експерт Комітету зі зовнішніх кордонів в Асоціації Європейських прикордонних регіонів Олена Ітана рік працювала експертом проекту «Боротьба з молодіжним безробіттям у Скандинавських країнах». У грудні минулого року Олену Ітану запросили в Гельсінкі на урочистості з нагоди 100-річчя проголошення Незалежності Фінляндської Республіки. Завдяки цьому вона і познайомилася із фінляндським бізнесменом.

Відома й авторитетна в ділових колах Європи молода волинянка, зустріла його в Києві та запропонувала в рамках його першого фінлянсько-українського візиту побувати в Горохівському районі. Мотивувала це тим, що упродовж останніх років у цьому південному регіоні Волині інтенсивно розвивається садівництво і ягідництво. Тим більше, що саме утвердженню й зміцненню цієї важливої галузі особисто приділяє належну увагу голова районної ради Тарас Щерблюк. 

Такого задоволення, як від ділового спілкування з волинянами, в мене ще не було
Такого задоволення, як від ділового спілкування з волинянами, в мене ще не було

 

Що цікавило гостя з Фінляндії в Горохівському районі?

Компанія Пекка Кавісто закупляла малину, чорну смородину, полуниці, вирощені в Україні, в країнах Європи через посередників. Тепер хоче робити напряму. Підприємець готовий закупити першу партію ягід уже влітку нинішнього року, укласти на це двосторонню угоду, приміром, із громадською організацією «Асоціація Горохів-Сад», яку очолює Роман Юхимчук. Він від імені своїх колег запропонував йому на перший початок 500 тонн ягід.

Як це вирішити – велася ділова мова за «круглим столом» у конференц-залі Горохівської районної ради. Цікаві й варті уваги пропозиції щодо виходу горохівських аграріїв на європейський ринок та вирішення пов’язаних із цим проблем висловила керівник ТзОВ «Спектрум Агро» Ірина Владика. Її товариство, яке декілька років вирощує чорну смородину на 200 гектарах, аронію та інші ягоди, вже має в цьому певний досвід. Уже виготовлено проект на будівництво сучасного заводу з переробки ягід в селі Полюхно на 150 робочих місць – таких у Європі є три. Є інвестор, потрібно ще одного.

Під час зустрічі Пекка Кавісто неодноразово наголошував, що в перспективі його компанія надіється і на заготівлю в Горохівському районі органічної продукції. На це керівник СФГ «Зоря» Степан Сайкевич заявив, що реалізація цієї вимоги не стане проблемою. В його селянсько-фермерському господарстві ,яке спеціалізується на розвитку як рослинництва, так і тваринництва, завдяки чому виробляється чимало органіки, посаджено малину на 2,5 гектара. Торік перший урожай склав 20 тонн. У «Зорі» є можливість розширити площу для вирощування ягід на органічній основі, закупити для цього необхідне обладнання.

Нарада у конференц-залі Горохівської РДА
Нарада у конференц-залі Горохівської РДА

 

Тарас Щерблюк запевнив фінляндського бізнесмена в порядності та виконавській дисципліні горохівчан у співпраці з його компанією, що ця співпраця буде закріплена документально, відповідно до чинного законодавства. Та на цьому шляху слід негайно вирішити важливу проблему: транспортувати ягоди, в найпершу чергу малину, можна лише замороженими. З прицілом на це учасники зустрічі побували в Берестечку, на плодоконсервному заводі Олександра Захарчука.

Він має можливість надати в оренду фермерам дві морозильні камери загальною місткістю 250-300 тонн, а також заводські «фури» для транспортування заморожених ягід у Європу. Та для цього ще необхідно придбати обладнання шокового заморожування. 

Незважаючи на інтенсивність свого робочого візиту, чималі переїзди Пекка Кавісто виявив бажання побачити малинники Степана Сайкевича й Романа Юхимчука в Миркові, а також приміщення керівника ГО «Асоціація Горохів-Сад», де теж, придбавши необхідне обладнання, можна заморожувати ягоди на експорт.

Сергій Петровський та Пекка Кавісто
Сергій Петровський та Пекка Кавісто

 

Скориставшись нагодою, ми взяли у фінляндського гостя коротке інтерв’ю:

– Пане Пекка, Фінліндія межує з Російською Федерацією, протяжність кордону з якою – більше 1300 кілометрів. Чому Ви надали перевагу Україні?

– У нас, бізнесменів, не прийнято говорити про політику, якою вона не була б – доброзичливою чи агресивною. Україна привабила мене тим, що вона – Європейська держава, яка взяла курс на Євросоюз, має прекрасні родючі землі. В цьому, зокрема, я переконався на власні очі. А головне те, що фінів і українців схожий менталітет. І ми, і ви дуже любимо свої країни, дорожимо їхньою незалежністю. Переконаний, що в українців – великі перспективи. В їх наближенні щиро бажаю успіхів.

– Із якими враженнями про Україну, зокрема Волинь, повертаєтеся додому?

– За 26 років праці генеральним директором компанії «Kaskein Marja» в багатьох країнах світу, зустрічався з людьми різних професій, різних національностей, різних темпераментів. Але такого задоволення, як від ділового спілкування з волинянами, в мене ще не було! Добре, що в асоціації садівників об’єдналися й досвідчені старші люди енергійна та завзята молодь, в якої орієнтація на Європу. Дуже приємно було спілкуватися з керівником ФГ «Підбереззя сад» Сергієм Петровським без перекладача, бо він прекрасно володіє англійською мовою, тому попросив, щоб молоді фермери їхали з Горохова до Берестечка зі мною в одній машині. За молодими та наполегливими – майбутнє України. До нових зустрічей, щирі Українські друзі!

Автор: Олег ДІДИК

Фото автора

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024