Позачергова сесія райради щодо роботи Горохівського цукрового заводу закінчилась пшиком. РЕПОРТАЖ

21 Травня 2018, 16:51
Директор Горохівського цукрового заводу Василь Муха доводить, що не верблюд 3356
Директор Горохівського цукрового заводу Василь Муха доводить, що не верблюд

Депутати райради проігнорували спроби деяких своїх колег ускладнити роботу Горохівському цукровому заводу.

Позачергова, двадцять друга сесія районної ради збиралася заради одного питання в порядку денному. Депутати від «Укропу», «Батьківщини» та «Свободи» пропонували районній раді прийняти звернення щодо ситуації навколо Горохівського цукрового заводу. На думку 14 обранців громади навколо підприємства постійно стоїть неприємний запах що може створити небезпеку для мешканців Мар'янівки та сусідніх сіл.

Втім, ще до початку самої сесії депутати скептично розцінювали перспективи проведення. Один з ініціаторів позачергової сесії депутат від «Батьківщини» Ігор Богонос жартома звертався до колег

«Скільки збереться депутатів? Десять-дванадцять? Робимо ставки!», — жартує Богонос.

Як виявилось прогноз «білосердешного» депутата виявився точним, в сесійній залі зібралося тільки 13 депутатів, що навіть менше ніж ініціаторів позачергової сесії. Для підтримки «свободівці» запросили до сесійної зали депутата обласної ради Олександра Пирожика.

На початку засідання Ігор Богонос разом з колегами зі «Свободи» спробували звинуватити голову райради в тому, що той не забезпечив явку депутатів на що Тарас Щерблюк заявив, що всі депутати були повідомлені про позачергову сесію, а на неї навіть не з’явились ініціатори.

Виступає депутат Ігор Богонос
Виступає депутат Ігор Богонос

 

Як пізніше розповів депутатам заступник Щерблюка Віталій Клемба, більшість депутатів вирішили недоречним скликати позачергову сесію і готові розглянути питання смороду за два тижні на черговій.

Після короткої перепалки щодо обов’язків депутата райради, слово взяв Ігор Богонос. Він розповів, що сесії скликали, щоб нарешті розібратися з причиною неприємного запаху навколо Горохівського цукрового заводу. Кілька років підприємство стояло непрацююче, але з приходом інвесторів відновило свою роботу. На думку Богоноса саме відходи виробництва цукру — жом викликає сморід. Депутат став зачитувати звернення місцевих мешканців Мар'янівки, Холонева, Цегова, Борочич та інших.

«Хто-хто там з Холонева підписавсь? Ви назвіть нам ці прізвища», — ледве стримуючи сміх спитався з місця сільський голова Холонева.

На підтримку анонімних селян кинулася «свободівка» Валентина Магурчак. Депутатка закликала не допустити повторення часів Януковича, вочевидь натякаючи, що сільський голова Холонева може запровадити репресії проти підписантів.

«Жодного звернення, ні письмового, ні усного в сільраду не поступало», — відрубує голова сільради Холонева

«А якщо директор школи в свій робочий час збирає підписи під зверненням, то це нормально?», — гримнув на опозиціонерів голова райради.

Богонос в своєму виступі попередив депутатів, що залишки жому на підприємстві можуть нести небезпеку навколишньому середовищу, а його виступ аж ніяк не популізм і не намагання стати головою об’єднаної громади, як про то говорять недоброзичливці.

Наступним слово взяв генеральний директор ПП «Агро експрес сервіс», тобто Горохівського цукрового заводу, Василь Муха.

Генеральний директор Горохівського цукрового заводу Вачиль Муха
Генеральний директор Горохівського цукрового заводу Вачиль Муха

 

За словами Мухи менеджмент підприємства вклав колосальні гроші у відновлення цього комплексу. Тільки минулого року 455 мільйонів гривень, а цьогоріч витратять більш ніж 155 мільйонів. Завдяки модернізації вдалося відновити роботу заводу, який під час технологічного процесу виготовлення цукру також виготовляє і жом. Раніше ця проблема не була актуальною, адже навколишні господарства розбирали відходи на корм худобі. Зменшення поголів’я в господарствах і у населення призвело до того, що жом виявився непотрібним.

«Зараз існує кілька шляхів вирішення проблеми. Перша – ми зараз домовились з підприємством у Теофіполі і будем возити їм жом, який вони перероблятимуть в біогазовій установці. Найближчим часом подібний генератор на біогаз плануємо встановити на території нашого підприємства. Вже приїздили спеціалісти з Франції і Німеччини по цьому питанню», — запевняє Муха.

За словами директора, зараз вдалося досягти неабияких успіхів – працює дві сотні працівників, в найближчих планах організувати ще стільки ж робочих місць. На потужностях підприємства проходять практику студенти з навколишніх навчальних закладів і частина підлітків лишається працювати на заводі.

Також директор запевнив, що підприємство інвестує 8 мільйонів гривень в модернізацію очистних споруд і пообіцяв за місяць прийти до депутатів і відзвітувати про хід проведених робіт.

Валентина Магурчак запропонувала директору прийти на найближчу чергову сесію 5 червня, вже за два тижні і доповісти про хід робіт щодо утилізації жому.

Ця пропозиція викликала роздратування голови райради:

«Ви що, хочете ускладнити роботу підприємства? Поїдьте, подивіться як ожила Марьянівка. А ви хочете зараз «фас» сказати всім перевіряючим органам які будуть перевіряти інвестора. А всі служби дуже дослухаються до депутатських звернень, правильно я кажу, Олександре Веньяміновичу?», — спитав у Пирожика Тарас Щерблюк

«Я бачу проблему в тому що з людьми не говорять. Навіть наша зустріч то вже добре, ми поговорили, обсудили проблему»,— миролюбиво відмітив депутат обласної ради.

Після виступу Василя Мухи риторика у опозиціонерів помінялась радикально. Схоже, що депутати погодились з тим, що звернення поки що буде недоречним. Та й спеціалісти з Держспоживслужби та Управління водних ресурсів виявились неготовими до сесії, адже про проблему почули тільки в п’ятницю, тож замірів і заборів зробити на встигли.

Головний еколог району Чернець Сергій навіть не встиг доповісти про проблему. Чиновник зміг тільки сказати про те, що проблемою смороду вже півтора місяці займається прокуратура та управління екології, як на нього з криками накинувся депутат «свободівець» Леонід Кравчук. Обранець громади вів себе дуже агресивно і звинуватив еколога в тому, що начебто за час його роботи жодної проблеми не було вирішено. Головний еколог району, рятуючись від кулаків розлюченого «свободівця» був змушений покинути сесійну залу.

Після згоди директора заводу доповісти про хід робіт на черговій сесії за два тижні депутати розійшлись.

Сергій ШАПОВАЛ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024